Види пледів їх особливості, плюси та мінуси, як вибрати?

13.12.2021

Плед – це універсальний аксесуар, який може мати одразу кілька призначень. Виріб покликаний захистити людину від замерзання та забезпечити комфортну температуру. Плед безперечно може стати окрасою інтер'єру приміщення, особливо якщо створений з унікальних полотен та матеріалів. Не варто нехтувати таким аксесуаром, розкішний плед із якісних матеріалів без проблем знайде місце у кожному будинку. Якщо не вирішили який із матеріалів найближче за духом, варто скористатися основними рекомендаціями щодо вибору пледу.

Як вибрати плед?

На сучасному ринку текстильних виробів представлений величезний асортимент пледів. Всі вони відрізняються за призначенням, матеріалом виготовлення, розміром, властивостями і ступенем обробки. Для дому варто вибирати тільки якісні пледи з натуральних чи комбінованих матеріалів, оскільки саме вони забезпечать якісний зігрів тіла за потреби. Також варто звернути увагу на метод догляду, найкраще вибирати такі матеріали, які просто стираються руками або в пральній машині. Для дороги і подорожей краще придбати плед порівняно невеликого розміру, підійде як комбінований склад, так і синтетичний. Такі пледа будуть використовуватися значно рідше, а значить і прання не буде регулярним.

Багато хто використовують пледа і покривала як декоративну прикрасу інтер'єру, і це вірно. Покривало захистить диван, ліжко та інші частини меблевого гарнітуру від утворення плям, скупчення пилу та бруду. Для декоративної мети можна вибирати пледи з натуральних матеріалів, які оздоблені вишивкою або розкішними елементами дорогої фурнітури. Не варто забувати, що яскраві та насичені кольори пледу найкраще підкреслюють сучасні стилі інтер'єру приміщення, а ось темні та глибокі підійдуть для спальні у класичному дизайні.

При виборі пледа варто враховувати і ступінь переносимості матеріалів організмом. Для алергіків, пледи з натуральної вовни можуть спричинити розвиток алергічних реакцій, а також подразнення на шкірі. Такі матеріали краще уникати та звернути увагу на синтетичні чи рослинні компоненти.

Також, щодо способу виробництва, пледи діляться на в'язані, пошиті, клаптеві. В'язані пледи – це розкіш, яка створить у будинку затишок та теплу атмосферу. Вони асоціюються з морозами, снігом і почуттям свята, що наближається. Добре доповнять класичний інтер'єр приміщення, часто стають вибором мешканців дач або приватних будинків. Чудовий плед, крісло біля каміна та мороз за вікном – чи не це картинка із чудового новорічного фільму?

Шматковий плед найчастіше вибирають екстраординарні особистості, які можуть знайти прояв творчості у всьому прекрасному. Виріб зшивається з клаптів тканини, яка відрізняється за кольором, розміром та фактурою. Такий дизайнерський елемент може стати основним акцентом у приміщенні. Також можна такий плед використовувати і в дитячій кімнаті, яскравий дитячий плед безсумнівно припаде до смаку дітям будь-якого віку.

Плед пошитий із окремого відрізу тканини – це класика, яка не втрачає актуальності вже багато років поспіль. Такий виріб універсальний у використанні, може одночасно стати прикрасою будинку, теплим аксесуаром для зігрівання тіла, а також захистом меблів від утворення плям.

Також, при виборі варто керуватися власними бажаннями та уподобаннями, тому що побутовий текстиль зобов'язаний радувати людину та змушувати повертатися додому знову і знову.

Види пледів

Плед відрізняється не тільки за зовнішнім виглядом та матеріалом виготовлення, а також і за розміром. Існує загальноприйняті норми довжини та ширини виробу, які дозволяють без проблем знайти свій ідеальний варіант.

Розміри пледу:

  • Двоспальний. Найбільший розмір пледу, який можна зустріти у продажу. Його параметри складають 240х260 см. Такий виріб без проблем покриє всю поверхню двоспального ліжка, а також забезпечить максимальний комфорт під час використання двома або більше людьми. Унікальний аксесуар стане безперечним помічником для комфортного та приємного денного сну;
  • Односпальний. Розміри такого пледу становлять 240х170 сантиметрів. Довжини та ширини такого виробу достатньо, щоб покрити поверхню односпального ліжка або невеликого дивана. Матеріал односпального пледа може бути зовсім різний, в сучасних інтернет-магазинах представлений широкий асортимент і зробити вибір не важко;
  • Дитячий. Найменший плед, оскільки його параметри становлять 150х200 см. Такий аксесуар можна використовувати для дитячого ліжка, а також як дорожній варіант. Багато хто використовують невеликі пледи і для захисту поверхні крісел, щоб на декоративних меблях не утворювалися плями бруду.

Типи пледів:

  1. Домашній. Домашній плед – найбільш популярний та поширений варіант. Як правило, асортимент пледів для дому неймовірно величезний, можна вибирати з тисячі варіантів. Всі вони відрізняються за матеріалом, методом виготовлення, розміром та ступенем декоративної обробки. Універсальним варіантом пледу стане двоспальний або односпальний варіант, найкраще з натуральної тканини або матеріалу з комбінованим складом. Може бути в'язаним, тканим або бути створеним з безлічі клаптиків тканини.
  2. Дорожній. Як правило, дорожній плед виготовляється невеликих розмірів і текстильних матеріалів, які у складеному вигляді не створюють додаткових обсягів. Такий варіант просто складати в дорожню сумку, туристичний рюкзак або просто в багажник автомобіля. Аксесуар може бути з комбінованого матеріалу або синтетичним, так як саме такі тканини найбільш просто перутся в домашніх умовах.
  3. Дизайнерський. Цілком розкішні вироби, суть яких привнести прекрасне в кожен будинок. Такий плед не варто використовувати під час сну або для зігрівання тіла при посиденьках на веранді, основне призначення дизайнерської дрібниці – прикрашати будинок. Плед може бути створений з будь-якого текстильного матеріалу, який вражає своєю розкішшю та привабливістю. Такий аксесуар можна придбати в інтернет-магазині або отримати на замовлення у спеціаліста.

У чому різниця між пледом, ковдрою, покривалом?

Насправді, тільки здається, що ці три аксесуари можуть мати однакові властивості. Навіть зовнішній вигляд, ступінь обробки, метод виготовлення у всіх трьох виробів абсолютно різний. Наприклад, ковдра – це предмет, основне і єдине призначення якого зігрівати людину під час сну. Цей фактор виключає використання ковдри як декоративного прикрашення інтер'єру приміщення. Ковдра практично у всіх випадках має спеціальний наповнювач, який забезпечує зігрівання тіла і додатковий комфорт під час сну.

Покривало – це виключно декоративний елемент, який має стати справжньою окрасою інтер'єру приміщення. Як правило, при пошитті покривала можуть бути використані декоративні та розкішні матеріали, які втрачають привабливість від застосування виробу не за призначенням. Також, покривала часто мають на поверхні намистини та вишивки, які досить неприємні при контакті зі шкірою.

Плед використовується для зігріву тіла і підтримки комфортної температури. У певному сенсі плед – це зменшена копія ковдри, варіант із меншим рівнем щільності та без наповнювача. Плед рекомендовано використовувати літніми спекотними ночами або під час сну, також можна брати із собою в дорогу автомобілем або поїздом. Виріб можна використовувати і в декоративних цілях, але якщо його зовнішній вигляд дійсно вписується в інтер'єр приміщення.

Найпопулярніші матеріали для пледу

Всі матеріали, які можуть бути використані при створенні пледу, поділяються на:

  • Натуральні;
  • Синтетичні;
  • Змішані.

Натуральні матеріали для створення пледу – це чудовий, корисний та безпечний варіант. Матеріали природного походження є екологічно чистими, не схильні провокувати подразнення на шкірі (за умови, що у покупця відсутня алергія на вовну чи інші натуральні компоненти). Такі полотна добре пропускають повітря, дозволяють шкірі повноцінно дихати. Різноманітність натуральних матеріалів для створення пледу приємно вражає. Серед них:

  1. Бавовна. Найбільш популярний текстильний матеріал у всьому світі, який використовується для виготовлення пледу. Тканина добре контактує зі шкірою, не стає причиною розвитку алергічних реакцій. Полотна з натуральної бавовни надовго зберігають цілісність та привабливість. Також ціна пледа із волокон бавовни оптимальна для всіх покупців.
  2. Вовна. Пледи з вовни - це постійна класика, яка не втрачає актуальності вже багато років. Крім візуальної привабливості, плед з натуральної овечої, козячої та верблюжої вовни забезпечує позитивний вплив на суглоби, оскільки має у складі цінний компонент – ланолін. Також вовняний плед здатний надійно зігрівати тіло та підтримувати комфортну температуру для тіла.
  3. Хутро. Найдорожчий натуральний матеріал для створення пледу. Як правило, виріб із хутра досить важкий, але при цьому має чудовий зовнішній вигляд. Такий аксесуар добре зігріває, відмінно для використання у зимову пору року. Розкіш дорогоцінного хутряного ворсу допоможе пледові стати основним акцентом в інтер'єрі приміщення.

Синтетичні пледи: плюси та мінуси

Якщо раніше синтетичні пледи або з комбінованого матеріалу намагалися обходити стороною, то сьогодні такий варіант виробу користується особливою популярністю. Аксесуари із синтетики зовсім не схильні провокувати алергію та безпечні для людини. Матеріали не вимогливі у догляді, підходять для домашнього прання руками або у пральній машині. Синтетичні тканини здатні не втрачати привабливості та цілісності протягом тривалого часу, термін служби становить понад 5 років. Також, варто відзначити, що ціна пледу із синтетичного матеріалу більш ніж доступна для всіх покупців.

Натуральні пледи: плюси та мінуси

Звичайно, пледи з натуральних матеріалів мають безліч переваг і плюсів. Як мінімум – це рівень зігрівання. Натуральні тканини здатні спритно підхоплювати температуру тіла людини та підтримувати її тривалий час. Також вироби добре пропускають повітря та дозволяють шкірі повноцінно дихати. Вироби з натуральної вовни мають у складі речовину ланолін, яка благотворно впливає на кістки та суглоби.

Натуральні рослинні волокна не схильні провокувати алергічні реакції та подразнення на шкірі. При цьому власники алергії на натуральну шерсть повинні враховувати свою особливість при виборі та відмовлятися від вовняних покривал.

Серед недоліків пледів з натуральних матеріалів можна відзначити складність у догляді, іноді може знадобитися тільки професійне чищення у спеціальному закладі. А також ціна виробу набагато вища, ніж у синтетичного аналога.

Рекомендації по догляду

  • Прання. Варто відразу зазначити, що вибір безпечного методу прання залежить від матеріалу виготовлення. Наприклад хутряні та вовняні пледи не варто прати вдома, вони стануть важкими та неповороткими. Також перепад температури може спричинити деформацію структури волокон пледу. Вироби з шерсті та хутра краще здавати в хімчистку, плед з бавовни можна прати за 40 градусів, а синтетичні за температури не вище 30 градусів. Як миючий засіб найкраще вибирати порошки і гелі з компонентами м'якого впливу у складі;
  • Прасування. Прасувати можна тільки пледи з рівною, безворсовою поверхнею. Як правило, на прасці варто заздалегідь встановити режим делікатності із низькою температурою.

Зберігати плед найкраще акуратно складеним у шафі, без використання картонних коробок та поліетиленових пакетів.

Інші статті

Халати - особливості, види, поради що...
Опубліковано 23.08.22

Аксесуар може не тільки забезпечувати комфорт та зручність при використанні, але також дарувати естетичну привабливість та навіть завершеність домашнього обр...

Детальніше
Як вибрати подушку - види, призначенн...
Опубліковано 23.08.22

Є 3 правила, дотримуючись яких потрібно визначитися з типом подушки.

Детальніше
Які бувають рушники - основні види та...
Опубліковано 23.08.22

Віддавати перевагу слід натуральним волокнам або тканинам, у складі яких комбінація натуральних та синтетичних ниток.

Детальніше
Яка ковдра найтепліша - поради щодо в...
Опубліковано 22.08.22

Як правильно вибрати? Що потрібно знати перед покупкою? Що важливо пам*ятати?

Детальніше
Чим зимова ковдра відрізняється від л...
Опубліковано 07.02.22

Деякі покупці і не здогадуються, що існує спеціальна градація ковдр

Детальніше

Додано