Силіконова ковдра що це: переваги та особливості

17.12.2021

Сучасні виробники часто використовують силіконові наповнювачі для створення різних предметів домашнього текстилю: подушок і ковдр. Цей відмінний матеріал відрізняється передовими експлуатаційними характеристиками. Силікон прийшов на зміну ваті та пір'ю, які в сучасній продукції використовуються все рідше.

Що таке силікон у ковдрі

Силікон – це спеціальне волокно, яке закручується у сильні спіралі. Нитки об'ємні, але порожнисті всередині, що забезпечує кілька основних характеристик наповнювача.

Головною характеристикою силікону вважається гнучкість. Матеріал не просто м'який, він відмінно зберігає свою форму навіть у разі тривалого навантаження, що вигідно відрізняє силіконові волокна від пір'я та вати.

До основних характеристик силікону слід зарахувати:

  • пружність;
  • м'якість;
  • об'ємність;
  • зносостійкість;
  • повітропроникність;
  • теплоізоляція;
  • гіпоалергенність.

Саме ці якості сприяють тому, що силіконові ковдри дедалі частіше зустрічаються у сучасному житлі.

У чому різниця між синтепоном та силіконом

Синтепон і силікон – це практично ідентичні матеріали на вигляд. Процес виробництва волокон також досить схожий, як та його структура. Обидва порожні матеріали всередині, тому складаються з великого обсягу повітря. Але при цьому силіконові ковдри, як правило, значно дорожчі. То в чому ж причина?

Справа в тому, що силікон має більш досконалі експлуатаційні характеристики. Головними його відмінностями від синтепону полягають у:

  • більш ефективною термоізоляцією – силікон значно краще зберігає тепло, що є дуже важливим параметром для ковдри;
  • кращої формостійкості - синтепон і силікон мають гарну пружність, однак останній не сідає і зберігає свою форму довше;
  • термін експлуатації силікону значно довший.

Фактично силікон – це синтепон, але його волокна були оброблені спеціальною силіконовою рідиною. Таким чином вийшов більш досконалий матеріал, який використовується як наповнювач для ковдр, подушок, матраців і т.д.

Переваги та недоліки силіконових ковдр

Штучні силіконові ковдри не просто так стають все більш популярними, ніж вовняні моделі. Воно має ряд відмінних характеристик, які особливо актуальні для використання в домашніх умовах. Однак, як і інші наповнювачі, силікон має свої плюси та мінуси.

До основних переваг силікону потрібно віднести:

  1. М'якість та легкість. Укриваючись подібним матеріалом, людина мало відчуває ваги. При цьому ковдра дуже приємна на дотик, особливо якщо зовнішня частина виготовлена ​​з мікрофібри.
  2. Формостійкість. При тривалому навантаженні силіконова ковдра зберігає свою первинну форму. Це дуже важлива характеристика, оскільки багато інших наповнювачів збиваються в купу і ковдру некомфортно використовувати.
  3. Елементарність у догляді. За силіконом просто доглядати. Потрібно дотримуватися спеціальних правил, як у випадку з вовняними ковдрами.
  4. Довговічність. Якщо правильно доглядати силіконову ковдру, то вона зможе прослужити господарям тривалий термін експлуатації.
  5. Найоптимальніша ціна. Собівартість силікону значно дешевша, ніж у пуху або пір'я.
  6. Гіпоалергенність. Силікон ніколи не викличе алергічну реакцію у вас чи членів вашої родини, на відміну від багатьох інших матеріалів та наповнювачів.
  7. Повітропроникність. Даний наповнювач відмінно зігріває, але в той же час він пропускає повітря, тому ви не потітимете, якщо вирішите поспати під такою ковдрою.
  8. Силікон приємно пахне та не переймає ароматів від дітей, тварин, продуктів харчування тощо.

Що стосується недоліків, то можна виділити лише один не дуже приємний фактор. Силікон накопичує статичну електрику, тому згодом ковдра може вдарити вас струмом. Однак цей невеликий мінус вирішується використанням натуральних підковдр. Також статична електрика зникає після прання.

Що потрібно знати та врахувати при виборі силіконової ковдри

Існує кілька основних факторів, які потрібно знати, перш ніж купити силіконову ковдру. Насамперед зверніть увагу на теплоту ковдри. Цей показник демонструє щільність наповнювача, що показує, наскільки ефективно він зберігає тепло.

Залежно від цієї характеристики виділяють кілька видів ковдр, рівень наповнювача позначається зірочками:

  • 1* ‒ літня ковдра, яка підходить для прохолодних ночей;
  • 2* ‒ демісезонні моделі, які використовуються переважно навесні та восени;
  • 3* – зимові моделі, які підходять для людей зі звичайною терморегуляцією;
  • 4* – такі ковдри підійдуть людям, які люблять спати в холодну пору року з відкритим вікном;
  • 5* – такі силіконові ковдри підійдуть людям, які дуже довго зігріваються.

Також обов'язково зверніть увагу на розмір ковдри. За цим показником вони бувають:

  • для новонароджених малюків;
  • полуторним;
  • двоспальним;
  • євро розміру;
  • євро максі розміру.

Під ковдру потрібно підібрати підковдру, яка буде на кілька сантиметрів більше завширшки і довжину.

Ще одним аспектом, на який слід звернути увагу, є тип пошиття ковдри. Він буває таких видів:

  1. Касетним – найдорожчий варіант ковдри. Передбачається наявність спеціальних секцій (касет), що перешкоджають збиванню наповнювача ковдри.
  2. Стеганим – рівна прошивка вздовж полотна ковдри, ціна подібної продукції трохи менша.
  3. Каростеп – пошиття ковдри неправильними формами: зигзагами, вісімками тощо, це просто стилістична особливість, яка не забезпечує ковдри підвищеної функціональності.

Як правильно доглядати

Догляд за ковдрою із силікону досить простий. Цей синтетичний наповнювач невибагливий, тому вам не доведеться дотримуватись складних умов. Прати ковдру потрібно раз на 3-4 місяці або за необхідності, коли на виріб щось розсипали або розлили. Температура води 30 ° С, а ось режим прання слід підібрати делікатний.

Силіконові ковдри – це відмінні товари домашнього текстилю, які добре гріють, пропускають повітря, а також вбирають вологу. Вони здатні прослужити тривалий термін використання, зігріваючи вас та членів вашої родини у будь-яку пору року. Підібрати оптимальну модель ковдри можна у інтернет-магазині ТК-Домашній Текстиль.

Інші статті

Халати - особливості, види, поради що...
Опубліковано 23.08.22

Аксесуар може не тільки забезпечувати комфорт та зручність при використанні, але також дарувати естетичну привабливість та навіть завершеність домашнього обр...

Детальніше
Як вибрати подушку - види, призначенн...
Опубліковано 23.08.22

Є 3 правила, дотримуючись яких потрібно визначитися з типом подушки.

Детальніше
Які бувають рушники - основні види та...
Опубліковано 23.08.22

Віддавати перевагу слід натуральним волокнам або тканинам, у складі яких комбінація натуральних та синтетичних ниток.

Детальніше
Яка ковдра найтепліша - поради щодо в...
Опубліковано 22.08.22

Як правильно вибрати? Що потрібно знати перед покупкою? Що важливо пам*ятати?

Детальніше
Чим зимова ковдра відрізняється від л...
Опубліковано 07.02.22

Деякі покупці і не здогадуються, що існує спеціальна градація ковдр

Детальніше

Додано