Як вибрати подушку - види, призначення, поради щодо вибору

23.08.2022

Ви прокидаєтеся щоранку з дивним почуттям, що не відпочили? Винуватець може ховатися у вас під шиєю. Подушка використовується не тільки для підтримки, але й для забезпечення якості сну. Є 3 правила, дотримуючись яких потрібно визначитися з типом подушки. Коли це питання буде вирішено, ми рекомендуємо перейти до визначення найкращого матеріалу, виду та розміру подушки саме для Вас.

Правило №1: приміряйте подушку перед покупкою

Спершу спробуй і тільки потім застосовуй. Не потрібно квапливо обмацувати подушку руками або складати її гармошкою, щоб оцінити її зручність. Знайдіть місце, де ви можете лягти, щоб перевірити це. Слідкуйте за тим, щоб річ правильно тримала голову, яка повинна опускатися на третину, щоб відновити проміжок між матрацом і природною висотою. Якщо подушка відповідає вашим критеріям комфорту, це вже добре.

Правило №2: відрізняйте подушку для сну від подушки для відпочинку

Розслаблення чи глибокий сон? Треба визнати, що ми ніколи не ставили це питання. І все ж подушки підтримують нас по-різному в залежності від того, чи хочемо ми спати вісім годин або розслабитися. Для сну вибирайте прямокутну форму, яка краще підтримує голову та утримує її на одній висоті з хребтом. Щоб наповнитися дзен-позицією, виберіть квадратну форму, вона утримує голову, а також верхню частину тіла в сидячому положенні, залишається гнучкою і приємною і дозволяє уникнути зісковзування за спину і заподіяння собі шкоди.

Правило №3: вибирайте відповідно до своїх звичок сну

Вибір подушки, звичайно, залежить від комфорту, тому все дуже індивідуально. Але деякі моделі все ж таки рекомендуються в залежності від положення, прийнятого вночі. Наприклад, якщо велику частину ночі ви проводите обличчям донизу, вам краще не використовувати подушку! Ваші хребці залишаться вирівняними, і ви запобігнете напруженню ковтальних м'язів та трахеї. Але якщо з суб'єктивних причин без подушки не обійтися, то вона має бути м'якою (наприклад, з пуху), достатньо плоскою (товщиною 5-6 см) або вільно набитою волокнами натуральної вовни.

Любителям сну на спині рекомендовано звернути увагу на тверді вироби, щоб гарантувати хорошу підтримку шиї. Однак остерігайтеся надмірностей: занадто жорстка подушка може спричинити мігрень. Пам'ятайте, що ваша голова має на третину йти у подушку. Якщо у вас проблеми з шийним відділом, ви можете взяти подушку з меморіфом, яка адаптується, але залишається компактною. Будьте обережні, синтетичні матеріали змусять вас потіти, тоді як шерсть, натуральний матеріал, забезпечить вам такий самий комфорт.

Види подушки: як вибрати?

Вироби для здорового сну класифікуються за багатьма аспектами, важливими є:

  1. Розмір.
  2. Призначення. Якщо Ви не новачок у домоводстві, то знаємо, що подушки бувають не тільки для сну. Цей популярний аксесуар знайде своє застосування як для експлуатації, так і з естетичною метою.
  3. Наповнювач. Майже кожна подушка має наповнювач. Він може бути натуральним або синтетичним, вибір залежить від переваг людини.

Щоб не заплутатися у розмірах, рекомендовано звертати увагу на параметри у таблиці:

Тип подушкиПараметри см
Дитяча45х45
Середня50х50
Прямокутна50х70
Квадратна70х70

За призначенням фахівці та виробники виділяють:

  • Подушки на стільці. Найчастіше виготовляються із силіконового наповнювача або з холлофайбера. Достатньо тонкі та плоскі, не більше 8 сантиметрів заввишки. Наволочка такої подушки обробляється нитками, за допомогою яких кріпляться до сидіння стільця, табурету;
  • Дорожні. Такі подушки виготовляються у формі коміра і дозволяють зручно перекинути голову назад. Об'ємний текстильний варіант або надувний із силікону, що здувається та ховається у сумку – вибір тільки за покупцем та його особистими уподобаннями;
  • Ортопедичні. Спеціальні вироби, виготовлені з матеріалу, який самостійно підлаштовується під тіло людини. Така особливість дозволяє надійно підтримувати голову та шийні хребці у здоровому положенні. Ортопедичні подушки можуть бути прямокутними, квадратними, овальними, у формі валика. Без особливих рекомендацій і приписів з боку лікаря, вибирати подушку рекомендовано попередньо спробувавши прилягти на макетний варіант, який повинен бути в магазині;
  • Декоративні. Ці подушки можуть мати абсолютно будь-яку форму та зовнішній вигляд. Для виготовлення найчастіше вибираються синтетичні матеріали, щоб здешевити собівартість. Найбільш привабливим варіантом є синтетичний жаккард, стрейч велюр та оксамит;
  • Для вагітних. Такі вироби виготовляються в особливій формі, оскільки мають бути комфортними для дівчат у цікавому положенні. Зростання живота, зміщення центру тяжкості та інші зміни в жіночому організмі можуть негативно позначитися на самопочутті і навіть сні. Щоб зручно розташуватися з животом, фахівці розробили незвичайні подушки з формою англійської літери «U».

За наповнювачем можна вибрати:

  • Подушки з пам'яттю. Ця так звана ергономічна подушка обіймає шию сплячого і підтримує її, щоб уникнути болю в шиї. Однак будьте обережні, синтетичний матеріал змушує вас потіти і реагує в залежності від температури в приміщенні: чим спекотнішою, тим еластичнішою буде піна, яка пристосується до шиї сплячого. Так само модель із піни з ефектом пам'яті менш підходить для неспокійних людей ночами.
  • Стьобані. Це подушки, для виготовлення яких використовується особливий метод прошива. Вибирають полотно та наповнювач. Потім спеціальна машина зшиває окремі елементи, але в поверхні формується візерунок. Приємна особливість виробу – захист наповнювача від випадання під час чищення. Мінус – це складнощі та труднощі, які виникають під час прання;
  • Перові та пухові. Краще вибирати пух, кращої якості, ніж пір'я, тому що він на 100% без пір'я, ця центральна частина пера завжди трохи жорстка. Тому він забезпечує максимальний комфорт. Від дуже гнучкого до дуже твердого існує кілька щільностей відповідно до індивідуальних потреб. Якість залежить від походження гусака та качки.
  • З мікрофібри. Інноваційне синтетичне волокно, яке має пружність та еластичність волокон. Такий варіант особливо комфортний у використанні, не схильний провокувати алергічні реакції та подразнення на шкірі.
  • Гіпоалергенні. Такими наповнювачами можуть бути як натуральні, так і синтетичні. Всі люди, які знають особливості свого організму, обирають саме гіпоалергенні матеріали.

Загалом, сучасний асортимент здатний задовольнити запити навіть найвибагливіших покупців, тому важливо знайти для себе ідеальний варіант

Інші статті

Халати - особливості, види, поради що...
Опубліковано 23.08.22

Аксесуар може не тільки забезпечувати комфорт та зручність при використанні, але також дарувати естетичну привабливість та навіть завершеність домашнього обр...

Детальніше
Які бувають рушники - основні види та...
Опубліковано 23.08.22

Віддавати перевагу слід натуральним волокнам або тканинам, у складі яких комбінація натуральних та синтетичних ниток.

Детальніше
Яка ковдра найтепліша - поради щодо в...
Опубліковано 22.08.22

Як правильно вибрати? Що потрібно знати перед покупкою? Що важливо пам*ятати?

Детальніше
Чим зимова ковдра відрізняється від л...
Опубліковано 07.02.22

Деякі покупці і не здогадуються, що існує спеціальна градація ковдр

Детальніше

Додано