З яким наповнювачем вибрати ковдру: який найкращий?

10.12.2021

Ковдра – це один із основних аксесуарів, який використовується під час сну. Головне завдання ковдри – забезпечити комфорт та зберегти тепло під час сну. Коли людина перебуває у фазі глибокого сну, всі відділи її мозку перебувають у стані максимального спокою. Відсутність фізичної енергії може вплинути на охолодження тіла і для цього використовується ковдра. Спальний аксесуар забезпечує якісне зігрівання тіла під час сну та дозволяє повноцінно насолоджуватися відпочинком.

Вибір ковдри – це дуже важливий та відповідальний крок, від якого залежатиме якість сну. Існує думка, що якщо людина під час сну замерзає, ризик нічних кошмарів збільшується у кілька разів. Тому важливо відразу знайти ідеальний варіант наповнювача, який забезпечить затишний та комфортний сон.

У кожної людини різні смаки, уподобання та ступінь переносимості холоду. Деяким навіть влітку для повноцінного розслаблення потрібна щільна і тепла зимова ковдра, а іншим досить легкого пледа. Тому не варто нехтувати основними рекомендаціями щодо вибору ковдри, а прислухатися як до фахівців, так і до власних уподобань.

Як визначити рівень теплоти ковдри?

Варто відзначити, що ковдрами називаються ті аксесуари, всередині яких знаходиться спеціальний утеплювальний наповнювач. Всі інші предмети домашнього текстилю порожнисті всередині – це покривала та пледи. Їх також можна використовувати для укриття тіла, але все ж таки вони подарують куди менший ступінь нагріву.

Щоб зрозуміти яка саме ковдра стане Вам у нагоді, потрібно заздалегідь ознайомитися з основними властивостями і характеристиками матеріалів. Інформацію можна отримати самостійно, просто прочитавши особливості кожного з матеріалів, а також прослухавши вичерпну консультацію від продавця.

Основні види та характеристики наповнювачів

Всі наповнювачі сучасних ковдр поділяються на натуральні, синтетичні та штучні. До натуральних відносять наповнювачі, у складі яких волокна рослинного чи тваринного походження. Довгий час саме такі наповнювачі для ковдр були найпопулярнішими та поширеними серед покупців. Згодом, коли промисловість вийшла на новий рівень, увагу покупців привернули ковдри із синтетичними компонентами. Як правило, такі аксесуари зовсім не поступаються натуральним у питанні теплоізоляції, але мали порівняно низьку ціну.

І ось лише кілька десятиліть тому на ринку масового стали з'являтися привабливі ковдри зі штучних волокон. Їх не можна назвати синтетичними, тому що виготовляються вони з переробленої деревної целюлози та відповідають усім вимогам теплої та приємної ковдри.

Ковдра натуральних наповнювачів: плюси та мінуси

Багато років саме ковдри з натуральних наповнювачів вважалися найбільш зручними та теплими. І справді посперечатися складно, натуральний наповнювач тваринного походження завжди забезпечує комфорт для тіла, особливо аксесуар актуальний у зимову пору року. Такі ковдри ще років 30-50 тому вважалися найкращим подарунком для наречених у день одруження. Вони завжди були потрібні в побуті і не завалювалися на полиці без потреби.

Найпопулярнішими натуральними наповнювачами для ковдри вважаються:

  • Вовна. Для виготовлення ковдри може бути використана козяча, овеча та верблюжа шерсть. Всі ці матеріали досить приємні і привабливі, особливо актуальні для людей, які страждають на кісткові захворювання. У складі шерсті овець та кіз присутній такий компонент, як ланолін, який забезпечує позитивний вплив на суглоби. Ковдри із вовни досить важкі, тому підходять для тих людей, які люблять відчувати на собі вагу аксесуара під час сну. Матеріал підходить покупцям, які не страждають на алергічні реакції і адекватно переносять контакт шкіри з натуральною вовною. Ковдра чудово зігріває тіло і здатна підтримувати комфортну температуру довгий час;
  • Пух. Найприємніші та лагідні ковдри виробляють із натурального пуху. Як правило, використовується пух тільки водоплавних птахів, на якому відсутній неприємний запах. Така ковдра буде легкою як хмарка, акуратна і комфортна у використанні. Матеріал чудово зігріває в зимову пору року, особливо ковдри з пуху гаги, але варто відзначити, що саме такий наповнювач є найдорожчим та рідкісним. Пуховий наповнювач чудово пропускає повітря та дозволяє шкірі повноцінно дихати, а також вбирає вологу та надзвичайно швидко сохне. Ковдри з пухового матеріалу можуть похвалитися довговічністю, термін служби таких аксесуарів при регулярному акуратному чищенні може становити понад 10 років. Але й ціна у пухових ковдр найдорожча на ринку легкої промисловості, у порівнянні з іншими матеріалами;
  • Ватні ковдри. Ватний наповнювач виготовляється з переробленої бавовняної сировини. Такий аксесуар раніше можна було зустріти у кожному будинку, особливо у регіонах північного напрямку. Саме ватяна ковдра вважається одним з найбільш теплих і навіть спекотних, тому підходить для використання тільки в зимову пору року. Матеріал із вати не схильний провокувати алергічні реакції та подразнення на шкірі, комфортний у використанні, має досить м'яку поверхню. Ватний наповнювач максимально довгостроковий, аксесуар може не втрачати привабливість та функціональність протягом тридцяти років. Єдиний недолік ватного наповнювача – це складний догляд. Ковдра схильна до затримання вологи, тому при намоканні може збільшити свою вагу в кілька разів. Прати в домашніх умовах ковдру дуже складно, матеріал може збиватися в грудки та втрачати свої властивості;
  • Байкові ковдри. Такий вид наповнювача виготовляється з натуральної бавовни. Це матеріал рослинного походження, який має всі найкращі властивості і відмінно себе проявляє при експлуатації. Ковдра з байки не викликає алергії, контактує навіть із найчутливішою шкірою. Матеріал має високий рівень теплоізоляції, здатний підлаштовуватися під температуру тіла та підтримувати її тривалий період. Байкова ковдра чудово пропускає повітря і дозволяє шкірі повноцінно дихати, також має задовільний рівень гігроскопічності. Серед недоліків можна відзначити лише те, що якщо не дотримуватися акуратного і правильного догляду, ковдра стане грубою і неприємною на дотик;
  • Клаптеві ковдри. Такий вид ковдри швидше відноситься до декоративного варіанту, ніж до багатофункціонального. Ковдра зшивається з клаптиків різної тканини, яка може відрізнятися як за складом, так і за фактурністю. Залежно від використовуваних матеріалів буде визначено його рівень теплоізоляції та провідності;
  • Бамбук. Інноваційний матеріал штучного походження. Вироби з бамбука відрізняються екологічною чистотою, надовго зберігають привабливість та функціональність. Ковдра з бамбуковим наповнювачем не схильна провокувати алергічні реакції та подразнення на шкірі, стане ідеальним рішенням для маленьких дітей та власників чутливої ​​шкіри. Бамбуковий матеріал має антисептичні властивості, а також не здатний стати місцем формування та розмноження хвороботворних бактерій;
  • Ковдри із шовковим наповнювачем. Найдорожчий наповнювач для ковдри. При виготовленні використовується натуральний шовк, який видобувається шляхом обробки коконів шовкопряда. Матеріал стане чудовим варіантом на літо, оскільки полотно забезпечує приємну прохолоду при контакті зі шкірою. Але при цьому властивості натурального шовку унікальні. Полотно здатне підлаштовуватися під температуру тіла і добре зігрівати в осінньо-весняний період. Ковдри з шовковим наповнювачем досить пропускають повітря і дозволяють набувати шкіру киснем;
  • Кашемір. Дуже м'яка і приємна на дотик ковдра виготовляється з шерсті спеціальних кіз мериносів. Вони мають максимально приємну для шкіри поверхню, не схильні провокувати алергічні реакції та подразнення. Матеріал унікальний за своїми властивостями, дуже м'який і має розкішний зовнішній вигляд. Єдині недоліки ковдр з кашеміру – висока ціна та складність у догляді.

Синтетичні ковдри: плюси та мінуси

Ковдри із синтетичними наповнювачами вже багато років є одними з лідерів продажу. Саме синтетика надовго зберігає цілісність, здатна легко очищатися у домашніх умовах. Вироби чудово зігрівають у зимовий час, відмінно підходять для мешканців північних регіонів. Очищати ковдри із синтетичним наповнювачем можна в домашніх умовах, руками або в пральній машині. Сушитися ковдра може в спеціальній електросушарці або при прямому попаданні сонячних променів. Як правило, ковдри із синтетичним наповнювачем не схильні до накопичення пилу та розмноження хвороботворних бактерій. Такі вироби дуже легкі та практично невагомі, ідеальний варіант для дитини.

Серед недоліків синтетичного наповнювача для ковдри слід зазначити низький рівень пропускання повітря. Виріб може створювати дискомфорт і навіть парити, тому перед покупкою варто враховувати свій власний температурний режим та основні переваги.

Ковдри з холлофайбера: плюси та мінуси

Ковдри з наповнювачем з холлофайбер є найпопулярнішими серед усіх інших синтетичних матеріалів. Виріб за своїми властивостями практично не поступається натуральному наповнювачу, а в деяких аспектах навіть перевершує його. Матеріал приємний на дотик, має максимально невелику вагу і не схильний провокувати алергічні реакції. Вироби з наповнювачем з холлофайбера об'ємні, оскільки складаються з множини пружинистих волокон. Ковдра не схильна до накопичення неприємних запахів, добре пропускає повітря і дозволяє шкірі повноцінно дихати. Також приємно дивує ціна ковдри з холлофайбером, яка більш ніж доступна для всіх покупців.

Серед недоліків можна відзначити не універсальність холофайбера. Таку ковдру неможливо використовувати влітку, так як незважаючи на поверхню, що дихає, засипати під ним буде дуже жарко.

Рекомендації щодо догляду

Перед покупкою ковдри слід уточнити момент прання. Не всі ковдри можна піддавати домашній очистці, деякі слабкіші матеріали просто втратять привабливість та цілісність. Як правило, ковдри з натуральним наповнювачем можуть збиватися в грудки, втрачати міцність і порушувати власну структуру через перепад температури. Тому при виборі варто ознайомитись з інформацією, яку виробник вказує на спеціальній етикетці. Найкраще вибирати виріб із наповнювачем, який без проблем можна очистити в домашніх умовах, а при виникненні складних плям здавати у професійну хімчистку.

Інші статті

Халати - особливості, види, поради що...
Опубліковано 23.08.22

Аксесуар може не тільки забезпечувати комфорт та зручність при використанні, але також дарувати естетичну привабливість та навіть завершеність домашнього обр...

Детальніше
Як вибрати подушку - види, призначенн...
Опубліковано 23.08.22

Є 3 правила, дотримуючись яких потрібно визначитися з типом подушки.

Детальніше
Які бувають рушники - основні види та...
Опубліковано 23.08.22

Віддавати перевагу слід натуральним волокнам або тканинам, у складі яких комбінація натуральних та синтетичних ниток.

Детальніше
Яка ковдра найтепліша - поради щодо в...
Опубліковано 22.08.22

Як правильно вибрати? Що потрібно знати перед покупкою? Що важливо пам*ятати?

Детальніше
Чим зимова ковдра відрізняється від л...
Опубліковано 07.02.22

Деякі покупці і не здогадуються, що існує спеціальна градація ковдр

Детальніше

Додано