Які бувають рушники - основні види та відмінності, рекомендації щодо вибору

23.08.2022

Рушники – це незамінні аксесуари у ванній кімнаті. Ми вже звикли до регулярного ранкового туалету, який включає вмивання обличчя прохолодною водою та висушування шкіри рушником. Такий приємний та простий ритуал допомагає підбадьоритися та відчути приплив необхідної енергії. Але не все так гладко і саме рушник може завдати шкоди людині, якщо до його вибору підійти безвідповідально! На стан шкіри впливає:

  1. Призначення рушника. Звичайно, це дуже важливий аспект при виборі. По-перше, у кожного члена сім'ї має бути свій особистий аксесуар, дотику якого іншим мешканцям заборонено. Тільки дотримання тотальної гігієни дозволить зберегти шкіру привабливою та здоровою, тому для обличчя та для тіла у кожної людини мають бути свої вироби.
  2. Склад тканини. При виборі рушника завжди рекомендовано читати етикетку, де виробник вказує точний склад виробу. Наприклад, чиста бавовна або махра стануть найкращим варіантом для шкіри обличчя та тіла. А 100% краще уникати або максимум використовувати як пляжну підстилку на березі моря.

Які матеріали краще використовувати?

Класичні рушники в основному виготовляються зі 100% бавовни, яка переробляється в махрову тканину. Вони особливо зносостійкі і вбираючі, мають відмінні властивості і відмінні характеристики. Але також виробники рекомендують звернути увагу на найпоширеніші тканини для виготовлення рушників. До них відносять: махру, органічну бавовну та льон, а також мікрофібру.

Що відомо про махру?

Махрова тканина – це м'яка об'ємна тканина, виготовлена ​​з м'якої пряжі з особливим ефектом. Натягнута і слабка пряжа скручуються разом, у результаті виходить так звана петельна поверхня. Ця особлива структура робить тканину дуже міцною, але й при цьому неймовірно легкою. Махрова тканина може бути виготовлена ​​із натуральних волокон, таких як бавовна, а також із синтетичних волокон, таких як поліестер. Великою перевагою використання синтетичних ниток є те, що матеріал ще легший, міцніший і, насамперед, довговічніший, ніж матеріал, виготовлений зі 100% натуральних волокон.

Махрова тканина відома своєю здатністю вбирати рідини. Завдяки своїй високій поглинаючій здатності, це ідеальна тканина для банної білизни, а також постільної білизни та піжам. У той час як бавовняна трикотажна махрова тканина ідеально підходить для постільної білизни та для носіння поруч із тілом, бавовняна махрова тканина або класична бамбукова махрова тканина особливо підходять для лазневої білизни.

Люди, які сильно пітніють під час сну, почуваються комфортніше в махрових піжамах з бавовняного джерсі, які краще вбирають вологу. Такі ж властивості має постільна білизна, зокрема простирадла на гумці, виготовлені з цієї тканини.

 

Бавовна, льон, мікрофібра: чи варто на них звернути увагу?

Рушники з органічної бавовни користуються популярністю у алергіків, немовлят та дітей. Вони зроблені без відбілювача та пестицидів, але в результаті трохи дорожчі. Неймовірно м'яка структура, що добре вбирає вологу й ніжно захищає чутливу шкіру.

Поруч із рушниками з органічної бавовни лляні рушники особливо натуральні та приємні для шкіри. Матеріал дуже міцний і стійкий до розривів, вражає своєю поглинаючою здатністю і надзвичайно простий у догляді. Льняні рушники мають характерне сухе відчуття, що забезпечує легкий масажний ефект при сушінні шкіри. Однак страх жорстких рушників необґрунтований, тому що рушники стають м'якшими після кожного прання.

Смісові рушники виготовляються з бавовни та синтетичних волокон з поліестеру або поліаміду. Ця суміш змушує ці рушники сохнути швидше та ідеально підходить для пляжу або басейну. Також, змішані варіанти з синтетичними нитками у складі можна сміливо використовувати як рушник для протирання рук і висушування посуду, поверхонь.

Окрім відомого та перевіреного часом махрового рушника, сьогодні є надзвичайно популярні рушники із мікрофібри.

Мікрофібра добре вбирає вологу завдяки тканим порожнинам, сохне швидше, ніж натуральні матеріали, має антибактеріальні властивості і дуже легкий матеріал. Рушник з мікрофібри зазвичай роблять із поліестеру, нейлону, целюлози або акрилу. Це безліч дуже тонких волокон на штучній основі, що робить рушник надзвичайно стабільним у розмірах, приємно м'яким та легким, як пір'їнка. Однак мікрофібра трохи незвично відчувається на шкірі при висиханні через рівну структуру.

Тому це виключно питання смаку, чи зручно вам користуватися рушниками з мікрофібри або ви віддаєте перевагу натуральним тканинам, таким як бавовна або льон.

 

Які види виробів за призначенням існують?

Сучасний асортимент інтернет-магазинів та ринків пропонує широкий вибір для всіх покупців. Нагадаємо, що рушників багато не буває і для кожної частини тіла потрібно вибирати окремий предмет. Також, особливу увагу варто приділити рушнику для обличчя, саме воно має бути найбільш якісним, м'яким і завжди свіжим.

Часто, в асортименті магазинів можна знайти комплекти рушників, в яких одразу ж укладено кілька виробів. Вони можуть мати однакові або різні розміри, бути одного кольору або різні за відтінком. Також, популярні комплекти рушників для однієї людини, де знаходиться весь набір виробів за призначенням. Загалом у продажу можна зустріти такі текстильні аксесуари:

  • Банні. Банний рушник зазвичай характеризується м'якою пухнастою поверхнею, такою як махра, та привабливим однотонним кольором. Може бути яскравим або блідим, насиченим або пастельним. Часто на лазневих рушниках виробники наносять декоративні прикраси у вигляді машинної вишивки. Воно зазвичай трохи ширше і, головне, довше виробу для тіла або обличчя. Це дозволяє комфортно протерти тіло від вологи, позбавивши крапельок води і поту, а також повністю укутатися після прийому ванних процедур;
  • Для обличчя. Саме до цього рушника виставляється найбільша кількість вимог. Воно має бути м'яким, приємним, свіжим і завжди чистим. Тканина повинна бути гіпоалергенною і не схильною стимулювати алергічні реакції. Важливо пам'ятати, що рушник для шкіри обличчя не варто застосовувати при висушуванні решти частин тіла, це дозволить уберегти чутливу шкіру від утворення прищів, алергічного висипу та вугрів;
  • Дитячі. Вироби для дитини також краще вибирати з натуральних або, на крайній випадок, комбінованих матеріалів. При цьому дотримуватись, щоб відсоток натуральних волокон був набагато вищим, ніж синтетичних. Рушники для дитини завжди мають трохи менші розміри, можуть бути квадратними або прямокутними.
  • Пляжні. Пляжний рушник має бути ще довшим, щоб на нього можна було лягти, не засовуючи голову чи ноги в пісок. Таким чином вийде і приємно відпочити на березі і при цьому не забруднитись. Часто, рушники для пляжного відпочинку розфарбовуються у яскраві та насичені відтінки фарбами, які не схильні вигоряти на сонці;
  • Для ніг. Це може бути рушник невеликого розміру, з натурального або комбінованого матеріалу. Призначається виключно для ніг, про це не слід забувати. Виріб для ніг у жодному разі не можна використовувати для очищення рук або обличчя;
  • Для рук. Найпростіший рушник, що найчастіше має прямокутну форму. Може мати натуральний, комбінований чи навіть синтетичний склад. Популярним варіантом є річ із рифленого вафельного матеріалу;
  • Для сауни. Типовий рушник для сауни — дуже вузький, але довгий. Ці рушники зазвичай мають довжину 80×180 см або 90×190 см. Також може бути подовжена версія: рушник для сауни розміром 90×220 см. Воно зазвичай використовується як покриття для шезлонгу. Вузька та довга форма рушника для сауни гарантує, що циркуляція повітря не буде порушена, якщо повісити рушник на лаву. Ви також можете повністю лягти на нього, не торкаючись шкіри нагрітих дерев'яних лав, що, звичайно, також гарантує підтримання нормальної гігієни;
  • Рушник-куточок. Для дитини найчастіше використовується, оскільки має невеликий куточок, який відіграє роль капюшона. Може бути зовсім маленьким для новонароджених, або більшим для дітей віком від двох років;
  • Набори рушників. Найпоширеніший варіант, який можна зустріти практично у всіх інтернет-магазинах України. Набори можуть комплектуватися за розміром, кольором, призначенням. Придбати такий варіант чудова ідея, тому що можна один раз і надовго укомплектувати свій будинок.

Як правильно підібрати за розміром?

Щоб не помилитись при виборі розміру, перед покупкою варто вивчити таблицю:

ТипРозмір (см)
Банне70х140
Для обличчя50х90, 50х100
Для рук30х50, 35х70, 40х70
Для ніг30х30
Для сауни100х150, 100х180
Махрове простирадло150х210, 155х20, 190х200, 180х210

 

Що в результаті вибрати?

Покупка рушника не є особливо важливим кроком, адже сума виробу доступна для кожного покупця і в разі помилки можна запросто купити ще одне. Але все ж таки особисто наша рекомендація полягає в тому, що віддавати перевагу слід натуральним волокнам або тканинам, у складі яких комбінація натуральних і синтетичних ниток. Не варто нехтувати розміром, адже комфортно використовуватиме те, що ідеально підходить за всіма параметрами.

Інші статті

Халати - особливості, види, поради що...
Опубліковано 23.08.22

Аксесуар може не тільки забезпечувати комфорт та зручність при використанні, але також дарувати естетичну привабливість та навіть завершеність домашнього обр...

Детальніше
Як вибрати подушку - види, призначенн...
Опубліковано 23.08.22

Є 3 правила, дотримуючись яких потрібно визначитися з типом подушки.

Детальніше
Яка ковдра найтепліша - поради щодо в...
Опубліковано 22.08.22

Як правильно вибрати? Що потрібно знати перед покупкою? Що важливо пам*ятати?

Детальніше
Чим зимова ковдра відрізняється від л...
Опубліковано 07.02.22

Деякі покупці і не здогадуються, що існує спеціальна градація ковдр

Детальніше

Додано