Ортопедична подушка ‒ для чого вона потрібна

20.12.2021

Міцний сон – це запорука людського здоров'я. Однак дуже важливо подбати про правильне розташування тіла під час нічного відпочинку, і особливу увагу приділити хребту та шиї. Подбати про здоровий сон можна за допомогою подушки ортопедичного типу.

У яких випадках потрібна ортопедична подушка

Ортопедична подушка – це спеціальний предмет, який дозволяє забезпечити правильне положення шиї під час сну. У разі голова перебуває в одному рівні з іншим тілом, що є її природним положенням під час відпочинку.

Слід розуміти, що подібна модель подушки не так просто користується популярністю у великої кількості людей. Це справді ефективний спосіб подбати про своє здоров'я.

Можна виділити кілька основних показань, при яких ортопедична подушка буде особливо корисною:

  1. Наявність певних захворювань чи патологій. Лікування та профілактика деяких хвороб передбачає використання цієї продукції. Подібна подушка особливо ефективна при: шийному остеохондрозі, травмах хребців або їх деформації, наявності хронічних болів у шиї, головних болях, запамороченнях, поганому сні.
  2. Ортопедична подушка – це продукт, який використовується не лише в домашніх умовах. Він відрізняється невеликим розміром, подушка легко поміститися у вашій сумці, коли ви вирушаєте у відпустку чи відрядження. Таким чином, ви будете впевнені, що ваш сон на незнайомому місці буде комфортним і міцним.
  3. Сидяча робота – це проблема для багатьох людей. Якщо не розминати регулярно тіло, воно застоюється, м'язи надмірно напружуються, а кістки деформуються. Це стає причиною багатьох хвороб. Особливо страждає шия та хребет, на які здійснюється найбільше навантаження при сидінні. У такому разі допоможе ортопедична подушка під спину, яка дозволить розслабитись при тривалому сидінні.
  4. Лікарі не рекомендують використовувати ортопедичну подушку при запаленнях шкіри. Також слід уважно підбирати модель товару через матеріал виготовлення. Подбайте про те, щоб наповнювач або оббивка подушки не викликали у вас алергічної реакції.

Основні види та характеристики

Ортопедичні подушки відрізняються залежно від використовуваних наповнювачів та габаритів виробу. Однак про ці фактори йтиметься нижче.

При виборі подушки особливу увагу слід приділити її формі. На сьогоднішній день виробники подбали про те, щоб на ринку була велика різноманітність моделей, серед яких знайдеться оптимальний варіант для кожної людини.

До найпоширеніших форм подушки потрібно віднести:

  1. Класичну форму. Прямокутна подушка без особливих виїмок та інших подібних елементів. Основою для ортопедичного ефекту є спеціальний наповнювач, який повторює форму шиї та голови людського тіла.
  2. Форму півмісяця чи підкови. Дуже часто такі подушки використовуються в подорожах. Їх дуже легко підставити під шию у лежачому положенні, що дозволяє розслабитися у поїзді, автобусі чи літаку.
  3. Хвилясту форму. Дуже популярна ортопедична подушка. Форма відрізняється наявністю двох валиків різної висоти. Подібна модель ідеально повторює форму тіла, а різна висота валиків дозволяє спокійно перевертатися на спину або набік під час сну.
  4. Форма з виїмкою під плече. Ідеально підходить для повних людей, а також тих, хто воліє спати на боці.

Переваги та недоліки ортопедичних подушок

Ортопедичні подушки здобули великої популярності серед абсолютно різних людей. Вони допомагають подбати про здоров'я людини, проте без мінусів не обійшлося.

Почнемо з приємного, ортопедичні подушки відрізняються такими перевагами:

  1. Подушка сприяє правильному кровообігу у шийному відділенні хребта.
  2. Використання подібної продукції є профілактикою проти виникнення шийного остеохондрозу, головного болю, запаморочення та інших подібних патологій.
  3. Подушка сприяє міцнішому сну. Також на ній легше заснути.
  4. Якісна модель передбачає будь-яку позу сну - на спині, на боці або на животі.
  5. Більшість моделей виготовляються з повітропроникних матеріалів, що зменшує виділення поту під час сну.
  6. Використання ортопедичної подушки запобігає появі хропіння.
  7. Продукція сприяє формуванню гарної постави.
  8. Ортопедичні подушки можуть використовуватися як дорослими, так і дітьми (зокрема і новонародженими). Для дітей передбачені окремі моделі зменшених розмірів.

До недоліків подушок з ортопедичним ефектом слід зарахувати:

  • товар вимагає дбайливого відношення, певні види наповнювачів категорично не можна мочити, оскільки це призведе до деформації матеріалу;
  • перший час сон на ортопедичних подушках може бути не комфортним.

Як правильно спати на ортопедичній подушці

Важливо не тільки купити якісну модель анатомічної подушки, а й правильно використовувати її. Адже дуже прикро витратити гроші на річ, яка не принесе користі. Саме тому потрібно ознайомитися з основними правилами використання подібної продукції.

До цих правил слід віднести:

  1. Вся площа подушки повинна бути на матраці.
  2. На подушці повинна розташовуватися лише голова та шия. Плечі та інші частини тіла повинні лежати на матраці.
  3. Якщо ви взяли подушку, але вам хочеться ставити під голову руку, модель занадто низька. Спробуйте знайти інший варіант, який буде вам більш зручним.
  4. Не використовуйте дві подушки одночасно, тоді кровообіг у головному мозку буде порушено.
  5. Якщо під час сну ви багато крутитеся, постарайтеся лягти на бік і взяти в руки плед або частину подушки. Вважається, що це комфортніша поза для сну.
  6. Якщо ви купили подушку з двома валиками, то для сну на спині маленьким валиком, щоб спати на боці – великим.

Крім цього важливо не тільки правильно використовувати, а й доглядати продукцію. Тому не забувайте:

  • провітрювати подушку раз на кілька тижнів;
  • не накривати виріб пледом або ковдрою;
  • прати тільки в умовах, які вказані на етикетці;
  • зберігати виріб у спеціальних чохлах, що йдуть у комплекті.

Які бувають розміри та наповнювачі

Ортопедична подушка має повністю повторювати контури тіла. Тому дуже важливо правильно підібрати її розмір. Тільки в такому разі вона буде корисною на 100%. Насамперед зверніть увагу на висоту валика. Параметр має повторювати ширину плеча. Таким чином голова залишиться у прямому положенні під час сну. Але це тільки в тому випадку, якщо людина вважає за краще спати на боці.

Для людей, які люблять лежати на спині, призначені моделі подушки, де висота валика не перевищує 10 см. Також потрібно врахувати характеристики матраца. Якщо його наповнювач м'який, то потрібно подбати про вищі валики, адже поверхня матраца трохи провалюватиметься через вагу голови.

До найпоширеніших варіантів наповнювача в ортопедичних подушках відносяться:

  • латекс – натуральний еластичний матеріал, що відмінно зберігає форму, а також відрізняється високою зносостійкістю;
  • пінополіуретан - синтетичний латекс, відрізняється дешевшою вартістю, проте дуже непоганими експлуатаційними характеристиками.
  • поліестер – найбюджетніший варіант на ринку, проте подушки з таким наповнювачем можуть бути дуже зручними;
  • ортопедична піна або меморі фоам – матеріал з ефектом пам'яті, який запам'ятовує контури вашого тіла і максимально підлаштовується.

Знайти подушку оптимальної моделі ви зможете в інтернет-магазині TK-Домашній Текстиль. Тут на вас чекає великий асортимент продукції та високий сервіс.

Інші статті

Халати - особливості, види, поради що...
Опубліковано 23.08.22

Аксесуар може не тільки забезпечувати комфорт та зручність при використанні, але також дарувати естетичну привабливість та навіть завершеність домашнього обр...

Детальніше
Як вибрати подушку - види, призначенн...
Опубліковано 23.08.22

Є 3 правила, дотримуючись яких потрібно визначитися з типом подушки.

Детальніше
Які бувають рушники - основні види та...
Опубліковано 23.08.22

Віддавати перевагу слід натуральним волокнам або тканинам, у складі яких комбінація натуральних та синтетичних ниток.

Детальніше
Яка ковдра найтепліша - поради щодо в...
Опубліковано 22.08.22

Як правильно вибрати? Що потрібно знати перед покупкою? Що важливо пам*ятати?

Детальніше
Чим зимова ковдра відрізняється від л...
Опубліковано 07.02.22

Деякі покупці і не здогадуються, що існує спеціальна градація ковдр

Детальніше

Додано