Правильний догляд за ковдрою із вовни

15.01.2022

Сучасний ринок текстилю пропонує покупцям ковдри з різних матеріалів. Можна придбати дорогу шовкову ковдру або віддати перевагу натуральній бавовняній. Багато хто купує інноваційні ковдри з волокон бамбука та віскози, інші віддають перевагу синтетичним тканинам. Але вічною залишається ковдра з натуральної вовни, і це недарма. Такий варіант має відмінні властивості та відмінні експлуатаційні характеристики, завдяки чому зберігає популярність і актуальність протягом уже багатьох років. Але, при покупці натуральної ковдри з вовни варто заздалегідь ознайомитися з основними вимогами щодо безпечного догляду та зберігання виробу. Великий асортимент якісних ковдр із натуральної вовни представлений в інтернет-магазині Домашній Текстиль. Тут можна придбати вироби за найвигіднішими цінами на вітчизняному ринку.

Виробництво вовняної ковдри

Вовна – це натуральний матеріал, який видобувається шляхом зістригання верхнього волосяного покриву парнокопитних тварин. Шерсть відома людству вже багато років, оскільки ці тварини завжди розлучалися для видобутку м'яса та вовни. З натуральної вовни виготовляють як ковдри, так і пледи, предмети одягу та побуту. Залежно від ступеня обробки розрізняють такі вовняні ковдри:

  1. Зі шкури. Для цього використовується заздалегідь вироблена шкіра парнокопитної тварини. Така ковдра відкритого типу чудово зберігає тепло і посилено впливає на зігрівання тіла. При цьому виготовлення такої ковдри є негуманним, оскільки потребує вбивства тварини. Зустріти такі варіанти зараз досить складно на ринку легкої промисловості.
  2. Із вовни. Найчастіше виготовляються подвійні ковдри з натуральної вовни, які здатні чудово зігрівати в холодну пору року. Обов'язковою вимогою є використання підковдра, який захистить шкіру від утворення сверблячки, роздратування та алергічної реакції.
  3. Пледи. Полегшені варіанти ковдри, які можуть використовуватися як для декоративних цілей, так і для туристів під час подорожей.
  4. Літнє. Найбільш тонкі ковдри, які забезпечують максимальний комфорт та чудово підлаштовуються під температуру тіла людини.

Властивості та особливості вовняної ковдри:

  • Матеріал якісно пропускає повітря і дозволяє шкірі повноцінно дихати;
  • Тканина має підвищений рівень гігроскопічності. Варто відзначити, що натуральна шерсть вбирає вологу набагато швидше та якісніше, ніж тканини на основі рослинних волокон;
  • Ковдра з натуральної вовни не схильна до накопичення статичної електрики;
  • Матеріал має підвищений рівень зносостійкості і довговічності, надовго зберігає цілісність і візуальну привабливість;
  • Ковдра з натуральної вовни досить легка і практично невагома;
  • Натуральна шерсть овець є джерелом речовини ланолін, яке добре впливає на суглоби та шкіру людини;
  • Матеріал натурального походження чудово зігріває в теплу пору року, здатний підлаштовуватися під температуру тіла людини та підтримувати її тривалий час.

Як доглядати вовняну ковдру: загальні рекомендації?

Важливо розуміти, що, крім маси позитивних властивостей, ковдри з натуральної вовни мають недолік. Їм є порівняно непростий метод догляду, якого важливо дотримуватися, щоб ковдра якомога довше прослужила людині.

Перше, що обов'язково варто зробити – це придбати підковдру. Він має бути з якісного матеріалу, натурального чи синтетичного – це вже на розсуд покупця. Цінність підковдра в тому, що він зможе надійно вберегти вовняну поверхню від утворення плям, скупчення пилу та іншого виду забруднень. Адже дійсно, випрати підковдр набагато швидше і простіше, ніж очищати саму ковдру.

Також важливо при виборі ковдри з натуральної вовни детально читати етикетку. Саме там виробник залишає інформацію щодо точного складу тканини, а також найбезпечніші методи догляду. Купуючи ковдру з натуральної вовни, важливо детально розглянути її з усіх боків. Якісний виріб не повинен мати на поверхні зачіпок, ниток та волокон, які вибилися з полотна. Також, всі краї та шви повинні бути рівними, гладкими.

Де зберігати вовняну ковдру?

Не варто піддавати виріб з натуральної вовни волозі, а точніше найкраще зберігати в сухому приміщенні, що провітрюється. Із заборонених місць варто виділити балкон, льох, підвал, гараж тощо. У цих місцях найчастіше немає опалювальних приладів, і взимку може спостерігатись підвищений рівень вологості. Постійна дія вологи на вовняну ковдру призведе до утворення цвілі та інших грибків, які в результаті можуть трансформуватися в мікроби та хвороботворні бактерії.

Також, не варто зберігати вовняну ковдру просто в дивані, тумбі чи шафі. На них може напасти моль – комахи, які харчуються натуральною шерстю та порушують цілісність готового виробу. Уберегти ковдру від навали молі можна шляхом використання спеціальнихчохлів із натуральних рослинних або синтетичних матеріалів. А також, щоб позбутися молі, можна придбати спеціальні засоби в господарському відділі магазинів.

Як правильно прати?

Прання ковдри з натуральної вовни - це справжнє випробування на міцність, впоратися з яким можуть далеко не всі. Важливо розуміти, що натуральний матеріал відноситься до особливо вибагливих і вимагає якісного очищення, яке може виявитися небезпечним для виробу. Тому перед пранням варто кілька разів задуматися – може все-таки здати ковдру у професійну хімчистку і згодом забрати її цілою і неушкодженою? Але якщо все ж таки виникли труднощі з фінансами чи ні часу вирушить у хімчистку, очистити ковдру можна з максимальною акуратністю і в домашніх умовах.

Як можна прати ковдру з натуральної вовни?

  • У машинці чи руками. Ковдра з натуральної вовни можна прати тільки руками, в пральній машині є ризик того, що виріб «сяде» і втратить початковий розмір. Прання в домашніх умовах досить складна процедура, тому що легка і невагома ковдра при впливі вологи стає важкою і неповороткою. Прийде витратити багато сил, щоб намилити ковдру, очистити, а потім позбутися води;
  • Допустима температура. При пранні виробів з натуральної вовни допустима мінімальна температура води, яка становить не більше 30 градусів. Інакше виріб втратить початкові розміри та з ковдри перетворитися на рушник;
  • Миючі засоби. Якщо вже людина зважилася на самостійне прання ковдри, рекомендовано купити спеціальний миючий засіб, призначений для вовняних речей. Воно містить активні компоненти у складі, які нейтралізують та знижують ризик сплутування натуральних волокон, а також швидко змиваються під проточною водою.

Відмінним варіантом стане сухе чищення ковдри. Проводити її можна регулярно за допомогою пилососа або звичайної щітки. Вироби з натуральної вовни легко її переносять, не втрачають властивостей, якостей, щільності та міцності.

Як позбутися запаху вовняної ковдри?

Ковдра з натуральної вовни схильна до нагромадження запахів, які можуть оточувати будинок. Це і аромати їжі під час приготування, та запахи з вулиці. Тому ковдру рекомендовано регулярно провітрювати на свіжому повітрі, можна розмістити як у дворі, і на балконі. Головне, щоби на вулиці не йшов дощ і був відзначений мінімальний рівень вологості. Також, краще уникати прямого влучення сонячних променів, це може негативно позначитися на структурі волокон, вони можуть піддатися деформації.

Головна небезпека, про яку слід пам'ятати

Головна небезпека для вовняних ковдр – це моль. Комахи харчуються вовною і можуть швидко зіпсувати візуальну привабливість і цілісність виробу. Якщо моль присутня в домашній шафі, перед покупкою варто заздалегідь позбавитися її використовуючи спеціальні засоби.

Інші статті

Халати - особливості, види, поради що...
Опубліковано 23.08.22

Аксесуар може не тільки забезпечувати комфорт та зручність при використанні, але також дарувати естетичну привабливість та навіть завершеність домашнього обр...

Детальніше
Як вибрати подушку - види, призначенн...
Опубліковано 23.08.22

Є 3 правила, дотримуючись яких потрібно визначитися з типом подушки.

Детальніше
Які бувають рушники - основні види та...
Опубліковано 23.08.22

Віддавати перевагу слід натуральним волокнам або тканинам, у складі яких комбінація натуральних та синтетичних ниток.

Детальніше
Яка ковдра найтепліша - поради щодо в...
Опубліковано 22.08.22

Як правильно вибрати? Що потрібно знати перед покупкою? Що важливо пам*ятати?

Детальніше
Чим зимова ковдра відрізняється від л...
Опубліковано 07.02.22

Деякі покупці і не здогадуються, що існує спеціальна градація ковдр

Детальніше

Додано