Як вибрати дитячу подушку правильно

11.01.2022

Міцний сон дитини – головне, що турбує всіх батьків без винятку. Саме під час сну малюк набирається сил, заряджається енергією та бадьорістю для наступного дня. Дуже важливо, щоб подушка приносила тільки користь, але в жодному разі не шкодила організму, що формується. Тому при виборі подушки для дитини варто враховувати багато факторів, які можуть вплинути на становлення особистості. Деякі рекомендації важливо отримати від педіатра або хірурга, особливо це важливо, якщо у дитини є схильність до утворення проблем з опорно-руховим апаратом. Великий асортимент подушок для дітей із якісних матеріалів представлений в інтернет-магазині Домашній Текстиль.

Як вибрати дитячу подушку?

Всі свідомі батьки намагаються підібрати для дитини все найкраще, це стосується і спального місця. Ретельний вибір ліжечка, його розміру та форми. Підбір зручного матраца, на якому буде комфортно спати, лежати та просто грати. Комплекти постільної білизни тільки з натуральних матеріалів – це дуже важливо для молодих батьків. Але як зробити з подушкою? Кого варто слухати: батьків, які запевняють, що подушка дитині не потрібна? Або лікарів педіатрів, які усвідомлюють, що подушку для малюка варто вибирати починаючи з 10 місяців/одного року? Всі твердження мають місце, головне правильно їх сприйняти та реалізувати.

З якого віку вона взагалі потрібна?

Дійсно, подушка для дитини має важливу роль, головне вчасно її придбати. Не варто поспішати купувати виріб ще до пологів або відразу після народження малюка, вона йому точно не знадобиться. Перший рік життя дитина проводить більшість часу уві сні, саме завдяки якісному та повноцінному сну, який розбитий на безліч періодів протягом дня, він наповнюється силами та відновлює енергії. Тому в перший рік життя молоді батьки зобов'язані подбати про комфортне ліжечко, якісні тканини, які оточують дитину і, природно, про одяг. Подушка в цей період зовсім не потрібна, вона може негативно позначитися на стані здоров'я дитини, порушити сон і призвести до проблем із опорно-руховим апаратом.

Задуматися про покупку дитячої подушки варто лише тоді, коли дитині стукне один рік. Вибрати можна самостійно чи скориставшись рекомендаціями дитячого лікаря. Як правило, першою подушкою дитини має стати максимально плоский і низький виріб, краще з натурального чохла із синтетичним наповнювачем. Така подушка плоскої форми не стане причиною неправильного формування хребта та вбереже дитину від утворення сколіозу у підлітковому віці. При цьому деякі лікарі дотримуються думки, що подушка в один рік не є обов'язковою, точніше на розсуд батьків.

Після закінчення часу, а точніше, коли дитині стукне більше двох років, використання подушки набуває обов'язкового характеру. Саме за її допомогою формуватиметься правильний кровотік, рівне дихання та повноцінне розслаблення. Найкраще купувати подушку, висота якої не перевищує 10 сантиметрів. Вона буде максимально комфортною, зручною та забезпечить дитині повноцінний відпочинок. Рекомендовано вибирати подушки з дихаючих натуральних чи штучних матеріалів. При цьому наволочка обов'язково повинна бути з натуральної бавовни, оскільки вона має високий рівень екологічності і не схильна провокувати алергічні реакції.

Після 6-7 років, дитина вже свідомо підходить до вибору спального приладдя. Йому можна довірити вибір комплекту постільної білизни, наприклад із зображеннями улюблених іграшок, тварин або кіногероїв. Також і з подушкою дитину можна відвести в магазин і дати спробувати полежати на подушках різних варіантів. Це можуть бути вироби різної висоти, форми, подушки можуть відрізнятися за наповнювачем та зовнішнім виглядом. Та, на якій йому сподобається лежати найбільше, стане чудовим та вирішальним вибором. Подушка у свідомому віці – це зовсім індивідуальний виріб, якщо дитині на ньому зручно, а мамі здається, що вона мала чи навпаки, велика, не варто суперечити дитині. У крайньому випадку вирішальною думкою може стати порада педіатра.

У віці понад 10 років можна за порадою педіатра або самостійно запропонувати дитині ортопедичну подушку. Вони, як правило, мають спеціальний наповнювач із ефектом пам'яті, надійно підлаштовуються під анатомічні особливості організму та позитивно впливають на розслаблення шийних хребців. Якщо дитині сподобається такий варіант – не варто зволікати, можна придбати ортопедичну подушку з ефектом пам'яті в інтернет-магазині Домашній Текстиль. Тут великий каталог, в якому багато позицій різної форми, розміру та висоти.

За якими критеріями та властивостями робити вибір?

Подушка у житті людини відіграє величезну роль. Напевно, кожному дорослому хоч раз доводилося засипати не вдома, а в гостях, де подушку мило позичили люб'язні родичі чи друзі. І, напевно, кожен пам'ятає, як вона завжди здається незручною чи дискомфортною. Це тільки тому, що вибір подушки – суто індивідуальна справа, винятком можуть бути ті випадки, коли виріб рекомендують вибирати хірурги ортопеди. Вони складають свою думку після детального вивчення клінічної ситуації та результатів діагностичних досліджень.

У разі вибору подушки для дитини менше 5 років рекомендовано користуватися рекомендаціями лікарів. Вони часто стикаються з дітьми різного віку і точно зможуть сказати, що підійде краще, а яка подушка може завдати непоправної шкоди.

Важливо розглядати ті варіанти, які стануть максимально безпечними для дитини. Наприклад, наповнювач подушки повинен мати антибактеріальний ефект, а точніше не бути схильний до накопичення пилу і формування хвороботворних бактерій. Така подушка забезпечить малюкові комфортний сон, убереже від дерматитів та інших захворювань шкіри. Такими варіантами можуть стати подушки, які чудово пропускають повітря, дозволяють повноцінно дихати. Чинник допустимий як на натуральних подушках, так і в штучних і навіть з комбінованим складом.

При виборі, крім комфорту та показників здоров'я, також варто враховувати:

  1. Наповнювач, який знаходиться усередині подушки.
  2. Розмір виробу.
  3. Форма подушки.
  4. Висота, допустима для дітей.

Який наповнювач для подушок найкраще для дітей?

Сучасний ринок пропонує величезний асортимент подушок, які відрізняються за матеріалом чохла, а також наповнювачем. Зробити вибір можна відштовхуючись на власні знання, або користуючись рекомендаціями професійних педіатрів.

Найбільш поширеними наповнювачами для дитячої подушки вважаються:

  • Бавовна;
  • Бамбук;
  • Латекс;
  • Меморі.

Бавовна – це натуральний матеріал рослинного походження, який часто застосовується під час пошиття виробів спального комплекту. З бавовни виходять найкращі чохли для матраців, комплекти постільної білизни та навіть подушки. Рослинний матеріал може використовуватися як чохл для подушки, а також стати наповнювачем. На 100% екологічно чистий матеріал не може стати причиною подразнення на шкірі, а також набряку слизової. Розкішні волокна чудово пропускають повітря і дозволяють шкірі повноцінно дихати. Бавовняний наповнювач є невідповідним середовищем для формування бактерій, пилових кліщів та мікробів. Матеріал має м'яку поверхню, яка є особливо приємною для чутливої ​​дитячої шкіри.

Бамбук відноситься до інноваційних текстильних матеріалів, що видобувається з деревини. Волокна мають відмінний рівень пружності і еластичності, зручні у використанні як дітьми, і дорослими. Наповнювач для подушки з бамбука є на 100% екологічно чистим матеріалом, має підвищений рівень бактерицидності, не схильний до накопичення статичної електрики. Така подушка не спровокує алергічної реакції, добре пропускає повітря і вбирає всі пролиті рідини.

Багато хто помилково вважає, що латекс - це синтетичний матеріал, який може зашкодити підростаючому організму. Насправді латекс відноситься до штучних матеріалів, в основі якого лежить каучук, що виготовляється з бразильського дерева гевея. Отримані волокна мають підвищений рівень пружності, максимально комфортні використання покупцями будь-якого віку. Подушки з каучуку не стануть середовищем утворення пилових кліщів і мікробів, мають антисептичну дію. Термін використання подушки з наповнювачем з латексу також тішить, адже становить понад 5 років.

Інноваційний пінний матеріал, який виготовляється із синтетичних матеріалів. Особливості піни меморі в тому, що подушка під впливом тепла тіла підлаштовується під форму голови і ніжно обволікає шийні хребці. Такий виріб відноситься до ортопедичних подушок і рекомендовано використовувати лише після 5 років. В іншому випадку, ортопедичний ефект пам'яті може негативно позначитися на хребті, що формується.

Яка форма та розмір найкраще підійде?

Якщо подушки для дорослих покупців можуть бути абсолютно різноманітної форми, то виріб для дитини найкраще вибирати стандартний. Як правило, це прямокутник та квадрат.

Прямокутна подушка має невелику висоту, що правильно для формування правильного положення хребта. Також подушка такої форми досить довга і малюк під час сну з неї не зможе скотитися. Звичайно, перевагою прямокутної подушки є те, що вона займає невелику кількість місця і поміститься в будь-якому ліжечку.

Квадратна подушка менш актуальна і застосовується дещо рідше. Такий виріб також може мати невелику висоту та розмір. Стане в нагоді як для сну, так і під час годування або навіть прогулянки на свіжому повітрі, якщо покласти її в коляску.

Щодо розміру, найважливіше, щоб подушка акуратно та легко розмістилася у дитячому ліжечку. Неприпустимо, щоб її краї упиралися і навіть височіли над стінами ліжка. Оптимальним варіантом є такі розміри:

  • 35х45 см. Відмінний розмір, що підійде для дитини близько двох років;
  • 30х60 см. Варіант виробу для «трьохрічки» або дитини, якій стукнуло 5 років;
  • 50х70 см. Розмір подушки для дитини, що вже підросла, шкільного віку.

Підведемо підсумки

Вибір подушки для сну має особливо важливу роль у житті кожної людини, і дитина не виняток. Саме правильна та раціональна підтримка голови під час сну впливає на якість відпочинку, забезпечує повноцінне розслаблення та заряджає енергією. Вибирати подушки для дитини варто з урахуванням властивостей і характеристик, які підуть тільки на благо підростаючому організму.

Інші статті

Халати - особливості, види, поради що...
Опубліковано 23.08.22

Аксесуар може не тільки забезпечувати комфорт та зручність при використанні, але також дарувати естетичну привабливість та навіть завершеність домашнього обр...

Детальніше
Як вибрати подушку - види, призначенн...
Опубліковано 23.08.22

Є 3 правила, дотримуючись яких потрібно визначитися з типом подушки.

Детальніше
Які бувають рушники - основні види та...
Опубліковано 23.08.22

Віддавати перевагу слід натуральним волокнам або тканинам, у складі яких комбінація натуральних та синтетичних ниток.

Детальніше
Яка ковдра найтепліша - поради щодо в...
Опубліковано 22.08.22

Як правильно вибрати? Що потрібно знати перед покупкою? Що важливо пам*ятати?

Детальніше
Чим зимова ковдра відрізняється від л...
Опубліковано 07.02.22

Деякі покупці і не здогадуються, що існує спеціальна градація ковдр

Детальніше

Додано