Чи потрібно прати постільну білизну після покупки?

26.01.2022

Купівля нової постільної білизни - це звичайний крок, до якого все ж таки потрібно підходити відповідально. При виборі важливо відштовхуватися не тільки від особистих уподобань, але також попередньо вивчати особливості кожного з матеріалів. Як правило, недорогі комплекти постільної білизни роблять із неякісних або виключно синтетичних матеріалів, які можуть спричинити алергічні реакції або спровокувати появу подразнення на шкірі. Не варто нехтувати власним здоров'ям, купувати комплекти постільної білизни варто відповідально та користуючись рекомендаціями досвідчених спеціалістів.

Сучасний ринок легкої промисловості пропонує величезний асортимент постільної білизни, яка відрізняється за розміром, матеріалом, формою та забарвленням. Тому при відвідуванні магазину або перегляді каталогу сайту дійсно можуть розбігатися очі. Але коли вибір таки досконалий, у покупця виникає думка – а чи потрібно прати комплект постільної білизни перед використанням? З одного боку начебто немає сенсу, набір ліжка надійно упакований і нічого не віщує лиха. З іншого боку, всі речі, які торкаються до тіла, особливо оголеним ділянкам, повинні пройти попереднє очищення миючими засобами. У цій статті будуть цінні поради та рекомендації від фахівців, які допоможуть зробити вибір в прийнятті рішення.

Чому треба прати білизну після покупки?

Справді, така думка відвідує багатьох господарок, які придбали або отримали дар новенький комплект постільної білизни. Відкриваючи коробку або поліетиленовий пакет, у якому зберігається набір свіжої, хрусткої постелі, власники відразу ж хочуть зануритися в нього та відчути задоволення від придбання повною мірою. На цьому шляху їх може зупинити лише один фактор – чи потрібно попередньо випрати комплект постільної білизни? Чи можна відразу зняти попереднє спальне приладдя і заправити новий набір? Складне питання, на яке не відразу приходить відповідь. На жаль, багато покупців мають низку беззаперечно аргументів, які часто наводять своїм опонентам. Як правило, вони оперують такими фактами:

  1. Комплект постільної білизни надійно та герметично упакований, тому сторонні не могли до нього торкатися.
  2. Тканина ще жодного разу не була у використанні, тому не може бути брудною чи бактеріально небезпечною.
  3. На промислових великих виробництвах полотна проходять попереднє відпарювання, що нейтралізує дію хімікатів і усуває пил.

Викликати сумніви також може той фактор, що виробник або продавець надійно упаковали комплект, жодна частина тканини не знаходиться зовні. Тобто випливає думка, що ніхто, крім заводського працівника, який займається комплектацією набору, не торкався його. Існує думка, що співробітники комбінатів та заводів працюють в уніформі, яка регулярно очищається, а їхні руки вкриті спеціальними одноразовими рукавичками. Слід висновок, що прання нової постільної білизни не є обов'язковим. Але не все так райдужно, як покупець може собі уявляти. Насправді, перед тим, як постільна білизна потрапить у руки комплектувальника, ймовірно, що тканина знаходилася на прилавку або стелаж, який не відрізняється стовідсотковою чистотою, а значить наявність пилу і навіть пилових кліщів у тканині забезпечено. І це лише одна причина, яка зобов'язана свідомій людині насторожити і наштовхнути на думку, що все-таки важливо заздалегідь очистити виріб перед використанням.

Об'єктивні причини для прання

Якщо однієї причини недостатньо для того, щоб перед використанням якісно очистити комплект постільної білизни, можна навести ряд ґрунтовних факторів, які підтвердять рішення все ж таки приступити до очищення. До найважливіших аргументів фахівці відносять:

  • Невідповідність думки щодо санітарних умов на виробництві;
  • Місце купівлі комплекту постільної білизни; якість упаковки;
  • Наявність пилових кліщів, що стосується виробів з натуральних тканин;
  • Використання апретованого покриття;
  • Наявність неприємного запаху.

Багато покупців, які жодного разу не стикалися з роботою на промисловому чи текстильному виробництві, мають хибну думку про стерильність. Робота з тканинами – це завжди велика кількість пилу, ниток та крихт, що обсипаються з волокон. Нестерильні умови жодним чином не обіцяють покупцеві того, що упакована готова білизна є очищеною. Напевно, при обробці та пошиття на тканині осідає пил, потрапляють частини волокон та інших забруднень. Потім окремі частини комплекту постільної білизни, чекаючи упаковки, укладаються на стелажі, які ніхто не протирає щохвилини від стороннього пилу та бруду. Потім руки працівника комплектації упаковують виріб в упаковку, яка також не завжди герметична. Наступний фактор, який зобов'язаний насторожити покупця, це транспортування виробу місце продажу. Фургони також не відрізняються стерильною чистотою, тому транспортування комплектів постільної білизни та інших виробів побутового текстилю не може спричинити сумніву щодо необхідності прання.

Місце покупки набору ліжка – також дуже цікавий фактор. Придбати комплект постільної білизни можна від знаменитого виробника у спеціальному бутику салоні. Ймовірно, що там набір дійсно не розкривався і герметичність упаковки не порушено. Але, якщо придбання було здійснено на ринку або звичайному текстильному магазині - є висока ймовірність, що упаковка була розкрита, а тканину чіпали сторонні покупці при виборі. Ні для кого не секрет, що продавці іноді так хочуть продати товар, що можуть повестися на вимоги покупців і справді порушити санітарні норми, які є особливо важливими при продажі спального приладдя. Тому при покупці варто особливо уважно оглянути упаковку, виключити факт попереднього розтину і лише після цього придбати комплект постільної білизни. Якщо якість упаковки викликає сумніви, рекомендовано відмовитись від покупки та придбати виріб в іншому місці. Також часто набори ліжка можуть лежати на стелажі або прилавку не один рік, що значно ушкоджує якість тканини і негативно впливає на санітарні норми. Такий комплект, якщо герметичність упаковки не порушена, можна придбати, але слід добре випрати перед використанням.

Багато покупців по праву віддають перевагу комплектам із натуральних волокон або комбінованих тканин, у яких переважна кількість рослинних ниток. Це добре, тому що натуральні бавовняні, лляні та шовкові волокна чудово контактують зі шкірою, не схильні провокувати алергічні реакції та подразнення навіть на найчутливіших ділянках. Але є і негативні сторони покупки натуральної постільної білизни, тому що саме природні тканини найбільше спричиняють накопичення пилу і навіть утворення пилових кліщів. Неправильне зберігання комплекту, не підходяща температура повітря, підвищений рівень вологи в приміщенні можуть стати причиною формування мікробів і бактерій, які, безсумнівно, стануть причиною подразнення на шкірі і алергічної реакції.

Помічали цей приємний хрускіт свіжого комплекту постільної білизни, який чути лише одного разу відразу після відкриття упаковки? Якщо покупець думає, що такі приємні шарудіння може створювати тільки найсвіжіше і незаймане полотно, він глибоко помиляється. Причина дзвінкого шереху, який там сильно спокушає покупців, криється в апретованому покритті, яке наноситься на виробництво. Як правило, щоб тканина викликала захоплення та почуття новизни, на поверхню виробів перед упаковкою наноситься спеціальний хімічний склад. Він забезпечує хрускіт свіжого ліжка, а також підсилює яскравість фарби, яка використовувалася для декоративного прикраси комплекту. До складу розчину додається смола та крохмаль, які для алергіків можуть стати причиною розвитку чергового нападу. Змивання апретованого покриття з комплекту постільної білизни має стати важливою причиною своєчасно випрати річ перед використанням. До того ж, відразу після першого прання, покупець може помітити, що неймовірно привабливий шарудіння і щільність тканини зникла, а матеріал став м'яким і досить звичним при торканні.

Звичайно, нанесення апретованого матеріалу на основі смоли не може залишитися непоміченим. Як правило, новий комплект постільної білизни має досить сильний та різкий хімічний запах. Крім зовнішнього покриття, причиною неприємного аромату може стати використання неякісних барвників під час прання. Також, якщо набір постільної білизни неправильно зберігався, тобто в приміщенні було порушено температурний режим і перевищено рівень вологи, тканини можуть випромінювати неприємний затхлий запах. Звичайно, така ситуація свідчить про те, що перед використанням комплект постільної білизни необхідно випрати.

Як видно зі статті, об'єктивних причин спочатку випрати постільну білизну перед використанням маса. Це важливо як із логічних міркувань, так і з метою санітарної безпеки.

Як правильно прати постільну білизну вперше?

Насправді, прання нового комплекту постільної білизни практично не відрізняється від звичайної очистки вже раніше використаного спального приладдя. Важливо перед очищенням ознайомитись з інформацією, яку залишає виробник на етикетці. Саме там міститься точний склад, наведений у пропорції, а також вказані найбільш безпечні методи догляду.

Перше, на що варто звернути увагу, це матеріал, з якого пошитий комплект. Наприклад:

  1. Бавовна. Тканини на основі натуральної бавовни невибагливі у догляді та досить просто стираються в домашніх умовах. Очистити виріб можна як руками, так і в пральній машині, температура води, що рекомендується, становить 50 градусів. Очищати можна рідкими гелями та сипучими порошками, на розсуд покупця. Важливо, щоб у складі миючого засобу не було компонентів з агресивним впливом. Бавовняні тканини при виготовленні комплектів постільної білизни є найбільш***е поширеними і часто використовуваними, тому складнощів з доглядом виникнути не повинно.
  2. Льон. Також відноситься до натуральних волокон рослинного походження. Лляні полотна відрізняються підвищеним рівнем щільності та міцності, тому також не дуже складні у догляді. Прати речі з натурального льону можна руками або в пральній машині, можна заздалегідь увімкнути режим делікатності, за якого температура води досягає п'ятдесяти градусів. При виборі миючого засобу краще купувати порошки з компонентами, які відрізняються лояльним впливом і не схильні до руйнування структури натурального волокна.
  3. Шовк. Особливо розкішний текстильний матеріал відноситься до ексклюзивних тканин і потребує дійсно ретельного догляду. Полотна створюються з найтонших волокон натурального шовку, які піддаються сильному скручування під час виготовлення. Такі тканини вимагають лише ручного прання у прохолодній воді. Використання пральної машини виключено, оскільки обертання барабана можуть зашкодити полотну. При пранні також не можна використовувати порошки та гелі, у складі яких рахуватися хлор або відбілюючі компоненти. При освіті особливо складних і великих плям, найкраще здати виріб у професійну хімчистку.
  4. Комбінована тканина чи синтетика. Багато сучасних комплектів постільної білизни можуть мати комбінований або виключно синтетичний склад. І якщо перший варіант можна сміливо купувати, тому що невеликий відсоток синтетики (зазвичай не більше 20%) лише посилює зносостійкість та покращує експлуатаційні показники, то другий вид тканини краще уникати. Але все ж таки якщо покупка комбінованого або синтетичного комплекту постільної білизни все ж таки відбулася, прати її, рекомендовано, руками або в пральній машині при заздалегідь включеному режимі делікатності.

Щодо загальних рекомендацій щодо прання, які не залежать від матеріалу виготовлення, то вони є такими:

  • Перший раз комплект постільної білизни краще вивернути навиворіт і прати саме в такому положенні;
  • При пранні набору ліжка яскравих відтінків можна додатково використовувати гелі, у складі яких активні компоненти, що впливають на збереження насиченості кольору;
  • Комплекти постільної білизни для дітей краще прати руками і використовувати при цьому спеціальні миючі засоби з м'якими компонентами у складі;
  • Після прання сушити чистий комплект постільної білизни рекомендовано на відкритому повітрі. Це може бути балкон, вулиця чи лоджія.

Основні правила з прасування та прання в машинці

Природно, після прання та сушіння, комплект нової та чистої постільної білизни потрібно погладити. Для цього можна використовувати режим праски, який відповідає рекомендаціями від виробника набору. Потім постіль можна використовувати або акуратно скласти у шафу, доповнивши її мішечками із натуральними травами. Суха меліса, лаванда та пелюстки троянд зможуть надати текстильним виробом особливо розкішного та головного натурального аромату.

Інші статті

Халати - особливості, види, поради що...
Опубліковано 23.08.22

Аксесуар може не тільки забезпечувати комфорт та зручність при використанні, але також дарувати естетичну привабливість та навіть завершеність домашнього обр...

Детальніше
Як вибрати подушку - види, призначенн...
Опубліковано 23.08.22

Є 3 правила, дотримуючись яких потрібно визначитися з типом подушки.

Детальніше
Які бувають рушники - основні види та...
Опубліковано 23.08.22

Віддавати перевагу слід натуральним волокнам або тканинам, у складі яких комбінація натуральних та синтетичних ниток.

Детальніше
Яка ковдра найтепліша - поради щодо в...
Опубліковано 22.08.22

Як правильно вибрати? Що потрібно знати перед покупкою? Що важливо пам*ятати?

Детальніше
Чим зимова ковдра відрізняється від л...
Опубліковано 07.02.22

Деякі покупці і не здогадуються, що існує спеціальна градація ковдр

Детальніше

Додано