Як вибрати покривало для ліжка

25.12.2021

Покривало – це частина постільної білизни, яка не просто зігріває в холодні ночі та захищає простирадла від попадання пилу та бруду, а й є яскравою частиною інтер'єру кімнати. Тому підібрати подібний виріб домашнього текстилю потрібно таким чином, щоб він не тільки відрізнявся потрібними експлуатаційними характеристиками, але й доповнював колірну гаму приміщення.

Як правильно підібрати покривало

Ліжко є центральним елементом будь-якої спальні. Тому не дивно, що вибору покривала приділяється так багато часу. При виборі покривала потрібно враховувати масу факторів, що дозволить зрештою отримати саме той продукт, який буде відповідати вашим вимогам.

Щоб ви залишилися задоволеними покупкою, зверніть увагу на:

  1. Стиль приміщення. Спальні кімнати оформляються в різних дизайнерських напрямках. Це може бути сучасний мінімалізм, прованс, кантрі, класика тощо. Підбирайте домашній текстиль у спальню таким чином, щоб він чудово гармоніював з іншими предметами та елементами інтер'єру.
  2. Зверніть увагу на колір. Правильний відтінок покривала створює акцент на ліжку, але також візуально впливає на навколишній простір - звужує або розсуває його в залежності від цілей господаря житла.
  3. Матеріал. Ще один критично важливий аспект. Від матеріалу залежить характер експлуатації виробу, його зносостійкість, і навіть тактильна приємність.
  4. Візерунок покривала. Ще одна характеристика, що впливає зовнішній вигляд текстилю. Декор може бути у вигляді стібок, дволикості, пэчворка і т.д. Докладніше про це ви зможете прочитати нижче.
  5. Розміри виробу. Важливо також правильно підібрати габарити покривала таким чином, щоб вони виглядали красиво на ліжку.

Також слід врахувати такі хитрощі при виборі покривала:

  • краще підібрати виріб з яскравішим дизайном, оскільки у вітальні покривало менш помітно ніж у спальні;
  • підбирати краще вироби з тих матеріалів, які добре стираються, це значно спростить догляд за текстилем;
  • не використовуйте одночасно слизькі тканини для постільної білизни та покривала, оскільки останнє постійно з'їжджатиме.

Якого кольору вибрати покривало на ліжко

Відтінки в інтер'єрі спальні повинні ідеально доповнювати один одного, таким чином, щоб виходила гарна композиція, яка щодня радуватиме око. При цьому можна придбати таке покривало, яке відмінно підходитиме під певні елементи інтер'єру, наприклад:

  1. Продаж меблів. Один із найпопулярніших варіантів покривала – це ті моделі, які поєднуються з предметами меблів. Виходить дуже стильна синергія, коли візерунок або відтінок покривала доповнює шафу, стіл, тумби або інші корпусні меблі.
  2. Стіни. У такому разі підбирається покривало під колір відтінок основних або акцентованих стін. Важливо враховувати відвертість поверхні. Якщо на стінах відсутні картини або інші декоративні елементи, краще не купувати покривало такого ж кольору, оскільки зовнішній вигляд кімнати стане одноманітним. Найкращим варіантом стане вибір відповідного акценту у поєднанні з кольором стін.
  3. Гардин. Один із найбезпечніших варіантів – це підібрати покривало у поєднанні з гардинами. Однак, якщо на гардинах є візерунок, то краще підібрати іншу модель, оскільки в такому випадку дизайн стане занадто візерунчастим.
  4. Узголів'я ліжка. Ще один варіант підбору покривала. Таким чином, зовнішній вигляд ліжка стає більш акцентованим у дизайні інтер'єру.

Важливо врахувати, що підбирати відтінок під яскраві кольори – це дуже складний процес. Якщо яскраво-зелений або рожевий хоч на пару тонів не співпадає, це зіпсує зовнішній вигляд спальні. У такому разі краще підібрати покривало з нейтральним кольором. Наприклад, рожевий відмінно поєднується із сірим, зелений із пастельно-жовтим або відтінком охра.

Визначаємось із розміром

При покупці покривала на ліжко або диван особливу увагу потрібно приділити розміру текстильного виробу. Воно має гармонійно прикрашати меблі, а не ставати негарною і неактуальною плямою.

Саме тому розмір сучасного покривала для спальні підбирається з урахуванням таких факторів:

  • габарити ліжка та спальної білизни (довжина та ширина ліжка, висота матраца, характеристики ковдри);
  • наявність узголів'я ліжка та спинки в ногах;
  • конструктивні особливості ліжка;
  • розташування ліжка щодо стін;
  • як власник заправляє ліжко.

Як правило, покривало підбирається таким чином, щоб повністю закривати верхню частину ліжка. Воно може звисати на кілька сантиметрів або повністю заправлятися разом із спальною білизною. Головне подбати про те, щоб покривало не було меншим за ліжко.

Якщо ліжко знаходиться впритул до стіни, то заправляти його повністю буде дуже незручно. Таким чином потрібно врахувати, що краї покривала звисатимуть з двох сторін із трьох.

Існує кілька стандартних розмірів ліжка, які використовуються в залежності від габаритів ліжка. До найбільш популярних варіантів відносяться:

  • для односпального ліжка - 120х200 см, 140х200 см, 140х220 см, 140х210;
  • для полуторного ліжка – 150х200 см, 150х220 см, 160х220 см, 160х240 см;
  • для двоспального ліжка – 160х200 см, 180х200 см, 180х240 см, 200х220 см;
  • для ліжка євро розміру – 180х200 см, 200х200, 220х240 см, 230х250 см.

Як бачите, сучасні виробники подбали про те, щоб покупець міг вибрати оптимальне покривало, яке на 100% підійде до розмірів ліжка.

Яка структура має бути

Існує кілька варіантів декору ліжка, які стануть ідеальним доповненням для інтер'єру спальної кімнати. Підбираючи покривала з певним візерунком або обробкою, ви продемонструєте власну індивідуальність, тому купуйте продукцію ретельно переглядаючи доступні моделі.

До основних оформлення покривала належить:

  1. Стежка – використовується для теплих покривал. Таким чином, наповнювач, який відповідає за зігрівання людини, не збивається в одну грудку, що дозволяє забезпечити рівномірну теплоізоляцію.
  2. Оборки та волани ‒ підходять для покривал у класичному стилі. Додають приміщенню ошатності за рахунок додаткових декоративних елементів.
  3. Кайма та бахрома – підкреслюють розкіш, можуть використовуватися як у класичному, так і в сучасному інтер'єрі.
  4. Вишивка буває різної форми, розміру або стилю, тому можна підібрати модель практично під будь-який дизайн інтер'єру. Відмінний варіант, якщо хочете пожвавити зовнішній вигляд своєї спальні.
  5. Печворк – стильне покривало, яке підходить під сучасні стилі інтер'єру (крім мінімалізму). Подібні моделі покривала зшиваються з окремих клаптів, що гарантує оригінальний вигляд текстильного виробу.
  6. Двосторонність – ковдри, яку можна використовувати двома сторонами. Таким чином, можна просто перевернути виріб, щоб кардинально перетворити спальне місце.

Який матеріал буде практичнішим

Покривала виготовляються з абсолютно різних матеріалів, які відрізняються як на вигляд, так і за експлуатаційними характеристиками. Важливо підібрати практичну тканину, яка відрізнятиметься приємною тактильністю та високою зносостійкістю, що гарантує тривалий термін використання.

До основних варіантів матеріалів для покривала відносяться:

  1. Мікрофібра ‒ синтетичний матеріал, відрізняється високою щільністю та повітропроникністю. Мікрофібра приємна на дотик, а на вигляд може мімікрувати під натуральні тканини. Недоліком є ​​накопичення статичної електрики, проте після прання ефект зникає.
  2. Акрил – ще один синтетичний матеріал. Нагадує шерсть, проте відрізняється підвищеною зносостійкістю. Також за акрилом дуже просто доглядати.
  3. Фліс – дуже м'яка та приємна тканина. Фліс відрізняється визначними показниками теплоізоляції, тому, як правило, він використовується для зимових покривал. Матеріал дуже еластичний, тому добре має первинну форму.
  4. Віскоза – за рахунок характерного блиску тканину називають «штучним шовком». Вона дуже приємна на дотик, проте вимагає від власника дбайливого догляду.
  5. Атлас - блискуча приємна тканина з особливим переплетенням. Може виготовлятися як із натуральних, так і з синтетичних ниток.
  6. Гобелен – ще одна тканина, яка відрізняється особливим переплетенням, а не використовуваною сировиною. Тому характеристики гобеленових покривал можуть відрізнятися, проте такі вироби дуже міцні.
  7. Бавовна - бавовняні тканини користуються великою популярністю для виробництва покривал. Вони еластичні, міцні та легко піддаються забарвленню.

Враховуючи вищезгадані поради, ви зможете підібрати оптимальне покривало, яке стане прикрасою вашої спальні. Підібрати чудову текстильну продукцію можна в інтернет-магазині ТК-Домашній Текстиль. Тут ви можете придбати якісні товари від вітчизняних та іноземних виробників.

Інші статті

Халати - особливості, види, поради що...
Опубліковано 23.08.22

Аксесуар може не тільки забезпечувати комфорт та зручність при використанні, але також дарувати естетичну привабливість та навіть завершеність домашнього обр...

Детальніше
Як вибрати подушку - види, призначенн...
Опубліковано 23.08.22

Є 3 правила, дотримуючись яких потрібно визначитися з типом подушки.

Детальніше
Які бувають рушники - основні види та...
Опубліковано 23.08.22

Віддавати перевагу слід натуральним волокнам або тканинам, у складі яких комбінація натуральних та синтетичних ниток.

Детальніше
Яка ковдра найтепліша - поради щодо в...
Опубліковано 22.08.22

Як правильно вибрати? Що потрібно знати перед покупкою? Що важливо пам*ятати?

Детальніше
Чим зимова ковдра відрізняється від л...
Опубліковано 07.02.22

Деякі покупці і не здогадуються, що існує спеціальна градація ковдр

Детальніше

Додано