Як доглядати за махровими рушниками: прання, сушіння та прасування

03.12.2021

Сучасний світ текстильних виробів приємно вражає асортиментом та різноманітністю. На ринку або в інтернет-магазині можна зустріти будь-які полотна, які відрізняються за складом, зовнішнім виглядом, властивостями, характеристиками і ціною.

Сьогодні зробити вибір досить просто, так як легко знайти навіть саму незвичайну і ексклюзивну тканину. Але все одно, незважаючи на асортименти, при покупці рушника, основна маса покупців обирає махрові рушники.

Що таке махра?

Махра – це розкішний текстильний матеріал, що відрізняється приємним ворсом на зовнішній поверхні. Вироби з махри мають безцінні властивості, які не вдалося повторити жодному іншому матеріалу.

За рахунок особливого методу переплетення волокон, на поверхні матеріалу створюються петлі, які в результаті утворюють привабливий ворс. Тканина має високий рівень м'якості, приємна на дотик і при контакті зі шкірою. Полотно з махри має ряд переваг, серед яких:

  • Щільність та міцність. Матеріал має високий рівень щільності та міцності, незважаючи на візуальну легкість та повітряність;
  • Довговічність. Навіть незважаючи на регулярне використання та багаторазове прання, махрова тканина надовго зберігає привабливість. Тканина легко піддається фарбуванню синтетичними барвниками, завдяки чому надовго залишає яскравість і насиченість відтінків;
  • Зносостійкість. Махрові тканини зовсім не схильні до розривів та механічних ушкоджень, а також при правильному догляді не втрачають первинної форми;
  • Легкість у догляді. Махра зовсім не вимоглива у догляді, прати рушники та інші вироби з махри можна як руками, так і в пральній машині. Саме легкість у використанні та простота у догляді зробили махрові рушники найпопулярнішими на території України. Рушники з інших текстильних матеріалів трапляються набагато рідше;
  • Доступна ціна. Ціна махрових рушників більш ніж доступна всім покупцям, завдяки чому особливо приваблює покупців;
  • Безпека. Тканина з натуральних волокон бавовни є екологічно чистою та безпечною для здоров'я людини. Матеріал не схильний провокувати алергічні реакції та подразнення на шкірі навіть у найменших дітей;
  • Універсальність. Махрова тканина поширена як у побутовому використанні, так і для виготовлення одягу. Бавовняну тканину можна використовувати для пошиття комплектів постільної білизни, наволочок, покривал та пледів. Але найпопулярнішим призначенням тканини є саме виготовлення рушників для душу, лазні, сауни та просто кухонного використання.

Види махри для виготовлення рушників:

  1. Апаратна пряжа. Найпростіший вид пряжі, який виготовляється з коротковолокнистої сировини. Такий матеріал має низьку якість та найдешевшу ціну. При неправильному використанні полотно втрачає щільність, міцність і стає досить жорстким і грубим на дотик.
  2. Гребінна пряжа. Виготовляється у процесі обробки довговолокнистого полотна. Вважається найбільш якісною сировиною, яка відмінно показує себе при експлуатації, має покращені експлуатаційні властивості. Рушники з гребінної пряжі найдорожчі та якісні.
  3. Карданна пряжа. Найбільш поширений вид пряжі, що використовується при пошитті махрових рушників. При виготовленні полотна використовуються волокна середньої довжини, тому готовий виріб має відмінні властивості та експлуатаційні характеристики.

Махровими рушниками не тільки приємно користуватися, але при цьому і досить просто доглядати за ними. Варто відразу зазначити, що вибирати найдешевші рушники з сумнівної сировини не варто, махру доведеться часто прати. Рушники використовуються для очищення та сушіння рук, кухонного начиння, очищення поверхонь. Також саме махрові рушники найпопулярніші для лазні, ванної та сауни.

Розкішний та пухнастий ворс на поверхні матеріалу забезпечує приємний масаж по всьому тілу, тому тканину комфортно брати із собою на пляж або використовувати після СПА-процедур.

Періодичність прання махрових рушників?

Щоб рушники з махри зберегли тактильно приємне відчуття, а також не втратили первинної форми, рекомендується з'ясувати основні методи безпечного догляду.

Що важливо знати при пранні махрових рушників:

  • Температурний режим. Рушники з махри краще прати руками або в пральній машині. Здавати вироби в спеціалізовані хімчистки немає сенсу. Оптимальна температура води не перевищує 60 градусів. Якщо тканина комбінованого складу має нитки поліестеру, необхідно знизити температуру до 40 градусів. При пранні в пральній машині рекомендовано вибирати режим делікатного очищення;
  • Порошки та ополіскувачі. Щоб тканина не втратила м'якість і гладкість, краще використовувати пральні засоби в рідкій консистенції. Також перед покупкою гелю для прання, рекомендується заздалегідь ознайомитись із складом. Не варто вибирати порошки та гелі, у яких є компоненти з агресивною дією, так як це може спричинити руйнування структури волокон;
  • Кондиціонер. Після прання, щоб тканина не втратила м'якість і не стала жорсткою, краще використовувати спеціальні кондиціонери для бавовняних тканин. Це дозволить махровим рушникам зберегти м'якість та легкість ворсу на тривалий період;
  • Ароматний ополіскувач. Сучасний ринок пропонує великий вибір різних миючих засобів, серед яких особливий асортимент ополіскувачів. Ароматний кондиціонер дозволить швидко освіжити рушники, надати їм приємного запаху польових квітів, цитрусів або океанської свіжості.

Як і де сушити?

Легкість у догляді за махровими рушниками приємно вражає. Вони не вимогливі як у пранні, так і у сушінні. Після прання руками рушники варто викрутити або трохи віджати до вологого стану. Потім розвісити або на сушарці або під прямим впливом сонячних променів. При наявності електросушарки можна без проблем скористатися агрегатом і повноцінно висушити рушники.

Де і як зберігати махрові рушники?

Махрові рушники є абсолютно невибагливими у питанні зберігання, а також не втрачають властивостей при перепаді температур. Тому зберігати рушники можна:

  1. В шафі. Найбільш зручний метод зберігання махрових рушників перед використанням. Унікальні полотна акуратно згортаються у форму валика або складаються в невеликий квадрат. Складений рушник не займає багато місця, тому можна купувати вироби про запас і поетапно чергувати.
  2. В органайзерах. У спальнях часто немає місця для шафи або комода (особливо якщо квартира має маленьку квадратуру). У такому разі максимально зручно використовувати тканинні органайзери для зберігання одягу та домашнього текстилю. Вони візуально компактні, причому досить місткі.
  3. У ванній, кухні, коридорі. Актуальна пропозиція для квартир та будинків з малою квадратурою. Щоб не займати зайвого місця в шафах і не плутати домашній текстиль з предметами гардеробу, відмінним варіантом зберігання махрових рушників стануть полиці у ванній кімнаті або шухлядки в коридорі. Також рушники можна акуратно скласти в комоді на кухні і діставати за першої потреби. Розміщення органайзерів або тумб у нежитлових приміщеннях дозволить заощадити місце у вітальні чи спальні.
  4. У валізі. Звичайно, цей варіант зберігання рушників не на кожен день, але, погодьтеся, у кожного є побутовий текстиль, який використовується тільки в поїздки? Не варто займати місце у шафі, можна відразу всі вироби випрати, висушити та акуратно скласти у валізу до наступної поїздки або відрядження.

Потрібно прасувати чи ні?

Насправді, прасування махрових рушників не є обов'язковим ритуалом. Достатньо після прання рушника струсити і акуратно розвісити. Вони самостійно висохнуть у рівному стані. Але за бажання, рушника з махри, можна легко гладити в режимі бавовна або «делікатність». Температура праски не пошкодить м'якої махрової поверхні, не порушить м'якість і легкість матеріалу.

Як відновити колишню м'якість виробу?

У продажу є спеціальні кондиціонери та ополіскувачі, у яких основне завдання – це повернути колишню м'якість для тканини. Саме тому якщо Вам здається, що махровий рушник втратив колишню м'якість і вже не такий приємний на дотик, достатньо придбати засіб і після прання додати його в таз або пральну машину. Час дії може становити від 15 хвилин до півгодини. Потім достатньо ополоснути рушники під теплою проточною водою та висушити звичним методом.

Основні правила догляду

Перевага та особливість рушників з махри – це легкість та простота у догляді. Варто розуміти, що будь-які засоби побутового текстилю втрачають привабливість і делікатність після багаторазового прання. Звісно, через кілька років, будь-який рушник навіть із найдорожчого виду махри, втратить свої приємні властивості. У міру можливості можна використовувати різні відновлювальні засоби, але це не панацея, і згодом змінити предмети побутового текстилю все одно доведеться.

Інші статті

Халати - особливості, види, поради що...
Опубліковано 23.08.22

Аксесуар може не тільки забезпечувати комфорт та зручність при використанні, але також дарувати естетичну привабливість та навіть завершеність домашнього обр...

Детальніше
Як вибрати подушку - види, призначенн...
Опубліковано 23.08.22

Є 3 правила, дотримуючись яких потрібно визначитися з типом подушки.

Детальніше
Які бувають рушники - основні види та...
Опубліковано 23.08.22

Віддавати перевагу слід натуральним волокнам або тканинам, у складі яких комбінація натуральних та синтетичних ниток.

Детальніше
Яка ковдра найтепліша - поради щодо в...
Опубліковано 22.08.22

Як правильно вибрати? Що потрібно знати перед покупкою? Що важливо пам*ятати?

Детальніше
Чим зимова ковдра відрізняється від л...
Опубліковано 07.02.22

Деякі покупці і не здогадуються, що існує спеціальна градація ковдр

Детальніше

Додано